Cartell "Va de Besòs"

El cartell de la jornada festiva llueix a un dels ponts que travessa el riu. Foto: Twitter (@CaneteFilo)

El tram final del riu Besòs va acollir el passat dissabte dia 15 la jornada festiva Va de Besòs. Un centenar d’activitats repartides en quatre localitzacions, pensades per fer gaudir els veïns del patrimoni natural que és el riu i cohesionar els municipis que el comparteixen. Aquestes localitats (Barcelona, Santa Coloma, Sant Adrià i Montcada i Reixac), conjuntament amb el Consorci del Besòs, han estat les organitzadores de la jornada, que es va inaugurar al Parc de les Aigües de Montcada i Reixac amb els parlaments de les quatre alcaldesses.

Núria Parlon, batllessa de Santa Coloma, va definir el Besòs com un “espai d’oportunitats” i va destacar la coordinació entre els consistoris per tirar endavant la jornada festiva. L’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, va parlar de “l’eix vertebrador de ciutats” que és el riu i també va destacar la feina conjunta entre els municipis i el Consorci del Besòs. També va intervenir l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, que va emfatitzar el caràcter de “continu urbà” del tram final del riu.

Després dels parlaments, la jornada va quedar inaugurada a Montcada i Reixac amb un vol en globus de quatre joves dels quatre municipis organitzadors.

També van acollir activitats el barri del Bon Pastor i el Pont del Molinet de Barcelona i el Parc Litoral de Sant Adrià, a banda del Parc de Can Zam, on l’actuació musical de la Balkan Paradise Orquestra va servir com a cloenda de la jornada. El dia va acompanyar i sota un sol generós es van desenvolupar el centenar de propostes. Activitats esportives, tallers, demostracions, píndoles culturals, performances i actuacions musicals formaven un cartell gairebé inabastable, que convidava a passejar tranquil·lament per la vora del riu i anar descobrint, a la vegada, oportunitats d’entreteniment i paisatges naturals d’interès.

A la conca del Besòs hi ha la densitat de població més alta de Catalunya i 16 dels 25 dels barris amb més vulnerabilitat de tota l’àrea metropolitana. Si bé la feina conjunta i les inversions han ajudat a recuperar un riu malmès, reduir la desigualtat de la zona és la feina pendent.