Platja Montgat

La platja de Les Roques de Montgat, gairebé sense sorra. Foto: AMB

Les platges de la costa metropolitana estan desapareixent. El pas, en els últims anys, de diversos temporals com el Glòria o, més recentment, el Cèlia han deixat contra les cordes el litoral, que pateix una profunda regressió que sembla no tenir aturador. Aquesta pèrdua de sorra és especialment greu al Barcelonès Nord, on ja han desaparegut almenys cinc platges.

Amb l’objectiu de frenar aquest procés d’extinció, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments de Badalona i Montgat han unit forces per reclamar al govern espanyol mesures urgents que permetin salvar les platges de la zona nord del litoral metropolità. Per una banda, les administracions demanen al Ministeri per a la Transició Ecològica que faci aportacions extraordinàries de sorra a les zones més malmeses per garantir que es puguin fer servir durant la temporada de bany.

Més enllà d’aquest estiu, els consistoris i l’ens reclamen a l’Estat accelerar la implantació de mesures estructurals per aconseguir recuperar els sorrals desapareguts. Aquestes mesures haurien de servir també per consolidar una amplada de platja suficient per suportar els envits de l’onatge i el pas dels temporals.

“És imprescindible tenir una visió global del litoral, perquè totes les intervencions que es facin en un lloc acabaran afectant la resta”, assenyalava dilluns l’alcalde de Montgat, Andreu Absil, que ha vist com el pas del front Cèlia agreujava la ja situació límit de la costa del municipi.

Per la seva banda, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, tornava a posar sobre la taula la necessitat de traslladar la línia de tren que creua el Barcelonès Nord i el Baix Maresme pel litoral, una actuació només plantejable a llarg termini, però que requereix ser abordada “seriosament” com més aviat millor.

Radiografia preocupant

Un estudi publicat per l’AMB el passat mes de juny determinava que les platges del litoral metropolità nord havien perdut entre sis i deu metres anuals d’amplada des del 2017. La gravetat d’aquestes dades és especialment palpable aquests dies, després del pas del temporal Cèlia. A Montgat, només queda en peu la platja dels Pescadors, que aguanta gràcies al petit espigó ubicat a l’altura del turó de Montgat. La resta de sorrals –les platges de Les Roques, dels Toldos, Can Tano i Montsolís– han desaparegut i necessitaran una gran aportació de sorra per poder ser utilitzats a l’estiu.

La situació a Badalona és lleugerament millor. El pas del Cèlia s’ha emportat la platja de la Barca Maria i ha deixat força malmeses les del Cristall i del Pont d’en Botifarreta, on han aflorat els fonaments d’antigues edificacions. La situació és diferent a Sant Adrià de Besòs, on la platja del Fòrum se situa com l’única de la metròpoli que no està en regressió. Tanmateix, cal recordar que la platja del Litoral encara està tancada per la presència de contaminació i que la previsió és que les tasques perquè la gent la pugui fer servir no acabaran abans de la temporada d’estiu, de manera que no estarà disponible a curt termini.

Un full de ruta

L’equip tècnic de l’AMB està treballant en un pla de millora per a les platges metropolitanes, una iniciativa que hauria de servir al govern espanyol com un full de ruta a l’hora de prendre mesures per revertir la regressió del litoral i protegir-lo de manera definitiva. A l’espera del posicionament de l’Estat, l’ens metropolità ja té en marxa un pla integral per minimitzar els efectes dels temporals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram