CB Sant Josep

Un grup de jugadors del Club Bàsquet Sant Josep amb pancartes encapçala la manifestació de dilluns. Foto: A.R.

El futur del Sant Josep està en l’aire. El món del bàsquet formatiu veu aquests dies amb estupefacció com un club històric podria desaparèixer perquè un tràmit tècnic no els permet tornar a jugar al seu pavelló. La situació és tan delicada que, si no es troba una alternativa o una solució a aquest bloqueig, els mateixos socis podrien aixecar la bandera blanca en la pròxima assemblea que se celebrarà dimarts que ve.

El cas va saltar la setmana passada. El Club Bàsquet Sant Josep denunciava que no podria arrencar la temporada al pavelló del centre parroquial, que va ser precintat pel consistori el passat juliol després de la denúncia d’un veí per contaminació acústica. L’entitat va aprofitar l’estiu per solucionar els problemes de soroll –una actuació que va costar gairebé 30.000 euros–, però es va trobar amb la negativa del denunciant, que no va permetre als tècnics que entressin al seu pis per demostrar l’efectivitat de les obres realitzades.

El club va optar aleshores per demanar a l’executiu encapçalat per Xavier García Albiol que els permetés reobrir el pavelló, petició que va ser rotundament denegada. “Els tècnics municipals no poden certificar l’adequació de les obres i, per tant, el precinte no es pot aixecar perquè, en cas contrari, s’estaria cometent una il·legalitat incomplint la normativa urbanística vigent”, argumentava aleshores el govern local, que fins a dia d’avui manté aquesta posició. Des del consistori també van descartar la possibilitat que el Sant Josep pogués jugar en una altra instal·lació de la ciutat, ja que “no hi ha cap espai disponible” i perquè aleshores algun club hauria de “cedir part de les hores que ja té concedides”.

“Més que un club”

La situació de bloqueig va portar l’entitat a convocar dilluns una manifestació que va comptar amb la participació de prop d’un miler de persones. La protesta -que va arribar fins a l’edifici municipal del Viver passant per la plaça de la Vila- va estar encapçalada per una part dels gairebé 300 jugadors que formen part del club, enfundats en les equipacions i amb banderes i pancartes amb els colors de l’equip.

Entre les moltes cares de la concentració també se’n veien d’exjugadors del club. Un d’ells actualment és el pare d’un dels nens afectats, que prefereix mantenir l’anonimat. “Saps quan es diu que un equip és més que un club? Doncs el Sant Josep ho és”, assegura convençut, al mateix temps que considera que la situació d’incertesa amb el club ja fa massa temps que s’arrossega i que aquesta última estocada podria ser definitiva.

Més optimista es mostra Eulàlia Arfelis, una altra de les mares afectades que va acudir a la manifestació de dilluns. “Nosaltres no som de Badalona i gràcies al Sant Josep hem descobert una ciutat que ens encanta. Clar que et planteges marxar amb aquesta situació, però no s’ha de perdre l’esperança. Ens estimem aquest club”, apunta Arfelis, que veu en aquest bloqueig una qüestió de voluntat política i que confia a rebre ajuda per part de les altres entitats esportives de la ciutat.

La força dels antecedents

Una de les persones més buscades aquests dies ha estat el president del CB Sant Josep, Ibon Orrantia. “Encara no hem pogut presentar a l’Ajuntament la nostra proposta tècnica per desbloquejar la situació. Portarem el cas a tribunals perquè ens permetin fer les proves a casa del veí afectat, però, per quan el jutge ens deixi entrar, potser el club ja ha desaparegut”, lamenta Orrantia, que està esgotant tots els cartutxos per evitar arribar a aquest extrem. En aquest sentit, des de l’entitat han recavat antecedents de casos semblants per demostrar a l’administració local que es podria reobrir el pavelló sense incomplir la normativa amb un permís especial.

Després de diversos dies de mobilitzacions, Orrantia confia a poder trobar una solució abans de dimarts, quan està convocada l’assemblea de socis del club. “Sembla que alguna cosa s’està movent, però ara mateix no depèn de nosaltres. La reunió de dimarts serà caixa o faixa”, apunta el president, que també considera que és un tema de voluntat política.

Una pista alternativa?

L’últim gir de guió en aquest cas rocambolesc tenia lloc dimarts a la tarda, quan Albiol anunciava l’inici dels tràmits per rehabilitar una pista esportiva al barri de Sistrells com a alternativa per al club. El popular assegurava que aquesta actuació –que suposa una inversió de prop de 100.000 euros– serviria per “mitigar el perjudici” que pateixen els nens de l’entitat. “Encara no ens han explicat en què consisteix la proposta, però una pista descoberta no solucionaria la situació. Dels 14 grups que tenim que juguen amb cistella gran, almenys onze no podrien jugar partits oficials per normativa en una pista sense cobrir”, explica Orrantia a l’espera de conèixer més detalls.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram