Talls de llum

Veïns de Sant Roc escalfant-se amb un foc durant un tall de llum d’Endesa. Foto: Sant Roc Som Badalona

Són les quatre de la tarda del dia de Reis. La temperatura al carrer Alfons XII, al barri badaloní de Sant Roc, no supera els 10 graus. És aleshores quan, una vegada més, comencen els talls de subministrament elèctric. Les estufes deixen de funcionar, no hi ha llum, les neveres no refreden i el microones no escalfa. Cada hora que passa l’ambient es fa més fred. A la matinada, el termòmetre cau fins als 5 graus.

Els habitants de la zona ja fa temps que pateixen constants caigudes de llum. Caigudes que, per més inri, s’accentuen durant els mesos de fred. Així ho explica Carles Sagués, integrant de la plataforma Sant Roc Som Badalona.

“Aquest hivern els talls han trigat a venir, perquè les temperatures eren més altes, però ara que han baixat hi ha talls diaris”, afirma tot denunciant una situació endèmica. Segons el seu parer, són tres els motius de les afectacions del servei que presta l’empresa Endesa. “El principal problema és que la xarxa està obsoleta. Endesa no la vol arreglar, ni les administracions pressionen”, diu Sagués. “En menor mesura, els talls també es produeixen perquè hi ha molta gent enganxada a la xarxa que no pot pagar les factures… És impossible fer-ho amb un subsidi de 400 euros mensuals”, afegeix. Per últim, el membre de Sant Roc Som Badalona cita les plantacions de marihuana que hi ha al barri i que deterioren la xarxa elèctrica. Malgrat això, Sagués considera que no és el principal motiu, tot i que Endesa i alguns ajuntaments relacionen els talls amb aquesta activitat il·lícita.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) posen el focus en la responsabilitat d’Endesa i en la inacció de les administracions. “No és gens fàcil tenir informació de l’estat de la xarxa de distribució, estem a les fosques”, afirma la integrant de l’organització Mònica Guiteras. Segons explica, cada hivern passa el mateix, i en lloc de fer front a la situació i “dimensionar la xarxa, Endesa actua de manera reactiva”.

Al mateix temps, Guiteras considera que el frau elèctric “no és excusa per no donar un servei adequat”.

Talls amb perills

Sagués podria començar a explicar el que comporten els talls elèctrics en la vida quotidiana dels veïns de Sant Roc i no acabaria.

Casualment, al carrer Alfons XII hi viuen tres persones que utilitzen màquines de respiració assistida. “Quan es produeixen els talls, encara que els respiradors tenen un sistema de bateries, són moments crítics”, relata el de Sant Roc Som Badalona.

Sagués segueix: “L’altre dia, un home es va llevar a la matinada per anar al lavabo i, quan va intentar obrir el llum, no va poder perquè hi havia un tall… Va caure a terra i es va fer un trau al cap”.

Una darrera història: “Un veí m’ha dit que està confinat amb la família… Quan va caure la llum, va estar a punt de sortir a rebentar el quadre elèctric per veure si així, per fi, Endesa venia a arreglar la situació”.

Són només alguns exemples, als quals caldria sumar les llars que posen en risc la seva seguretat per poder escalfar-se amb mètodes de calefacció com les fogueres, aquelles que no poden donar menjar calent als seus fills o els pisos on els inquilins tenen problemes respiratoris pel fred.

A tota la metròpoli

El cas de Sant Roc és paradigmàtic. De totes maneres, i com denuncia l’APE, no és l’únic barri que viu talls similars a l’àrea metropolitana. L’entitat assegura que també són nombrosos els problemes a Torre Baró i la Mina, per exemple, a l’altra riba del Besòs.

Com el barri badaloní, aquests altres dos enclavaments metropolitans són llocs amb rendes baixes i precarietat econòmica. De fet, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, aquests barris, que no superen els 10.000 euros anuals de renda familiar, figuren en l’1% de barris més pobres de tot l’Estat.

És per aquest motiu que la mateixa APE, juntament amb la Xarxa per la Sobirania Energètica, es va reunir amb la Generalitat el dia 13 de gener per abordar “el pèssim manteniment de les xarxes de distribució” d’Endesa a Catalunya. L’administració, per la seva banda, es va comprometre a fer front comú per pressionar l’empresa i buscar solucions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram