Agents Guàrdia Urbana Badalona

Agents de la unitat Omega de la Guàrdia Urbana de Badalona, l’1 de febrer de 2021. Foto: Albert Segura Lorrio/ACN

A cinc mesos de les eleccions municipals, la seguretat ciutadana ja és, en molts municipis, un dels temes estrella del debat polític. En les darreres setmanes, i per posar només alguns exemples, a Badalona s’ha posat en marxa la unitat policial Domus i s’ha anunciat la implantació d’un equip de serenos. A Santa Coloma, s’ha anunciat el reforç del programa de policia de proximitat i s’ha aprovat la licitació de les obres de la nova comissaria de la policia local. Pel que fa a Sant Adrià, l’alcaldessa Filo Cañete va anunciar la intenció d’instal·lar càmeres de videovigilància al barri de la Mina. Si repassem el seu perfil personal de Twitter, trobem fins a set mencions a actuacions policials en els últims trenta dies. Totes aquestes mesures busquen, a banda de reduir els fets delictius, augmentar la percepció de seguretat entre la ciutadania. Perquè, si parlem de seguretat ciutadana, cal diferenciar entre la percepció i les dades.

Percepcions

La Diputació elabora una enquesta sobre la percepció ciutadana dels municipis de la província, el Dibaròmetre. A finals d’octubre, es va actualitzar l’enquesta amb dades de les ciutats de més de 10.000 habitants. Els resultats són esclaridors. A Badalona i a Santa Coloma, el 35% dels enquestats opina que el problema més greu de la ciutat és la manca de seguretat. A Sant Adrià, aquest percentatge és del 31%. En tots tres casos, la seguretat és el problema més greu per als enquestats, a molta distància del segon. No sorprèn gens el resultat a la pregunta ‘Què és el primer que vostè faria si fos l’alcalde del seu municipi?’. A totes tres ciutats, la primera resposta és ‘Reforçar la seguretat’, de nou, a molta distància de la segona opció.

Sabater farà la regidoria de la Dignitat i de la Seguretat Humana si governa Badalona

Al barri de la Catalana, a Sant Adrià, l’associació de veïns també ha volgut saber què preocupa més la ciutadania i per això va elaborar, entre l’última setmana d’octubre i la primera de novembre, una enquesta a 149 veïns. El 71% dels enquestats va marcar l’augment de la inseguretat amb la màxima puntuació possible de gravetat. “Entren amb violència a trasters, garatges i domicilis, trenquen els vidres dels cotxes aparcats al carrer per robar-hi coses de l’interior…”, enumera José Caparrós, president de l’associació de veïns de la Catalana. A Badalona, el president de la Federació d’Associacions Veïnals (FAVB), Julio Molina, relativitza la situació: “Hi continua havent els problemes de seguretat típics d’una zona on viuen moltes persones amb pocs recursos”, justifica Molina, que recorda que a l’àmbit del Besòs “hi ha 17 dels 25 barris amb més desigualtat social de tota l’àrea metropolitana”. Molina assegura que la inseguretat es fa servir sovint com “una arma llancívola d’alguns polítics per guanyar uns quants vots” i afegeix que per a ell gaudir de seguretat vol dir més aviat “tenir clar cada matí” que a la seva família “no li faltarà de res”.

Dades

El Ministeri de l’Interior publica cada trimestre un balanç de criminalitat que aporta dades de tots els municipis amb més de 20.000 habitants de l’Estat.

A Badalona, del gener al juny de 2022 hi va haver 6.823 infraccions penals, unes 800 més que en el mateix període de l’any 2019, any que es fixa com a referència per ser l’últim sense restriccions de mobilitat per la pandèmia. A Santa Coloma, les infraccions penals del gener al juny d’enguany van ser 2.638, unes 200 menys que el 2019. Pel que fa a Sant Adrià, es van comptabilitzar 1.771 infraccions, més d’un centenar menys que el mateix període de 2019.

Les dades mostren, doncs, un augment dels delictes penals a Badalona, i un lleuger descens a Sant Adrià i Santa Coloma.

Propostes

La candidata de Guanyem Badalona a l’alcaldia badalonina, Dolors Sabater, va anunciar ahir dimecres que, si és la pròxima alcaldessa, crearà una nova regidoria que “doni resposta a les múltiples vulneracions de drets a les que es veuen sotmesos milers de veïns de la ciutat”.

Amb el nom de Regidoria de la Dignitat i de la Seguretat Humana, aquesta dependria directament d’alcaldia. “La seguretat total de les persones només arribarà si tots tenim seguretat econòmica, alimentària, social, sanitària, personal, mediambiental i política”, va afirmar Sabater.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram