Ventilador

No poder mantenir una temperatura per sota dels 26 graus dins de casa a l’estiu és pobresa energètica. Foto: Pexels.com/Alireza Kaviani

El Ministeri per a la Transformació Ecològica i el Repte Demogràfic defineix la pobresa energètica a través de quatre indicadors: la despesa desproporcionada en subministraments respecte dels ingressos, l’endarreriment en el pagament de les factures, el fet de limitar la despesa en subministraments per no poder pagar-les i, per últim, no poder mantenir una temperatura adequada a dins de casa.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, la temperatura adequada que hi hauria d’haver dins d’un habitatge durant l’estiu és d’un màxim de 26 graus.

La Vicky Carrillo és veïna de Sant Adrià de Besòs: “No puc dormir a la nit, no m’adormo fins que no comença a clarejar i s’aixeca una mínima brisa”, explica. No té aire condicionat, ni es planteja d’instal·lar-lo. De fet, només engega el ventilador uns minuts abans de dormir: “Em passo el dia revisant les franges horàries per saber si puc gastar energia amb el ventilador”.

La darrera setmana hem patit temperatures que superaven amb escreix els 35 graus, sense comptar la sensació tèrmica, que és més alta a causa de la xafogor.

Abans d’anar a dormir, Carrillo es dutxa amb aigua freda. Diu que així no gasta gas i, a banda, es refresca una mica abans d’entrar al llit. “Si gasto molt en subministraments, no m’arriba per a la resta de despeses, però el que no faré mai és treure diners del menjar per poder pagar la factura de la llum”, afegeix.

Els científics asseguren que els episodis de calor extrema seran cada cop més habituals.

Carrillo cobra una pensió no contributiva, “una misèria”, diu. Carrega a l’esquena més de mil euros en factures impagades de llum. Endesa li va enviar la carta assegurant que el seu deute quedava condonat, “però encara rebo cartes en què em recorden que he de pagar”, es lamenta Carrillo, i afegeix que cada cop que rep una carta d’Endesa tremola de por abans d’obrir-la.

El cas d’aquesta santadrianenca és, malauradament, un problema massa generalitzat, tot i que falten dades que mesurin el problema de la pobresa energètica, sobretot a l’estiu. L’any 2016, l’Agència de Salut Pública de Barcelona va preguntar sobre la capacitat de mantenir la casa a una bona temperatura en una enquesta. Un 11,4% va assegurar que no ho podien fer durant l’estiu, i un 9,4% va dir que no ho podia fer durant l’hivern: “Això trenca mites, la pobresa energètica es també problema greu durant l’estiu”, diu Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE).

Carrillo és una assídua de les sessions d’assessorament que duu a terme l’APE. “Fa molts anys que hi vaig, allà he après moltes coses. La primera, a sortir del pou, perquè t’animen a moure’t i defensar els teus drets”, explica. De fet, assegura que “si l’APE no existís, no sé què en seria de la gent com jo”.

L’APE, juntament amb la PAH i l’Observatori DESC van ser els impulsors de la ILP que va desembocar en la Llei 24/2015, pal de paller de la defensa dels drets energètics de la població.

L’anomenat principi de precaució de la 24/2015 obliga les empreses energètiques a consultar a Serveis Socials abans de procedir al tall. Si la persona es troba en situació de vulnerabilitat, no poden tallar res.

“Molta gent s’apropa a l’APE per dir-nos que no pot aguantar la calor a dins de casa, i això té conseqüències provades sobre la salut, tant pel que fa a la salut mental com a la física”. Carrillo explica que durant el dia està molt cansada, perquè no pot descansar a la nit: “Em passo el dia aixafada, marejada, i no puc centrar l’atenció en res”.

El context no ajuda. La pujada de temperatures ve de la mà d’una pujada del preu de la llum, tot i els esforços polítics per reduir les factures. Ahir dimecres, el president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar una rebaixa del 10% al 5% en l’IVA de la factura de la llum. “Aquest escenari de pujada de preus ens fa témer una altra allau de factures impagades”, confessa la portaveu de l’APE, Maria Campuzano.

Carrillo assumeix que viu sobre la marxa: “M’he de plantejar la vida de manera que gasti el mínim en tot, per poder assegurar-me menjar adequadament”.

Manca d’informació

A l’Enquesta de Condicions de Vida que elabora anualment l’Institut d’Estadística de Catalunya s’ha preguntat sobre si l’enquestat va poder mantenir la casa a una temperatura adequada els anys 2012 i 2020. En totes dues ocasions, el 25% dels enquestats va assegurar que no.