Biblioteca Casacuberta

La biblioteca ha arrossegat un cúmul de problemes que ha acabat amb la paciència de la ciutadania. Foto: Línia Nord

“Can Cascuberta només és la punta de l’iceberg. Si féssim una revisió exhaustiva dels equipaments, n’hauríem de tancar més de quatre”. Aquestes contundents paraules pronunciades durant el darrer Ple municipal per la regidora de Cultura i Mobilitat, Anna Maria Lara, s’han convertit en la radiografia més acurada pronunciada en els darrers temps sobre l’estat de les instal·lacions públiques a Badalona.

La falta de manteniment crònica dels equipaments és una realitat que sembla tornar a primera línia a comptagotes cada cop que alguna entitat o associació aixeca la veu per denunciar la situació. El cas de Can Casacuberta és el paradigma perfecte per entendre una problemàtica estructural del consistori que també afecta altres àmbits com l’obtenció de subvencions o la tramitació d’expedients i licitació d’obres. El denominador comú en tots els casos: la manca de recursos tècnics.

Malgrat que la biblioteca central badalonina porta prop de dos anys i mig tancada, els problemes amb la climatització es remunten encara més enllà. Durant l’estiu del 2019, el consistori ja va preparar un contracte de licitació per provar d’arreglar aquestes deficiències, que –segons denuncien alguns usuaris– s’arrossegaven gairebé des de la inauguració de l’equipament fa tres dècades. Aquesta actuació va ser aturada aleshores per l’interventor per problemes burocràtics.

Fonts de l’equip tècnic municipal consultades per Línia Nord confirmen que errors en l’elaboració de la licitació i la falta de coordinació entre departaments va ser aleshores i ha estat fins ara un dels principals esculls a l’hora de posar fil a l’agulla amb aquesta problemàtica. Quan els tècnics del consistori es van proposar desencallar la situació de la biblioteca, es van trobar amb tota una bateria de deficiències –extintors caducats, portes d’emergència bloquejades o un muntacàrregues que s’utilitzava habitualment com si fos un ascensor– que no només n’impedien la reobertura, sinó que haurien posat en risc la integritat de treballadors i usuaris durant molts anys.

Biblioteca Casacuberta

Foto: Twitter (@MartalopezMarta)

Des del seu tancament oficial a principis del 2020, els tècnics de l’administració local han treballat a contrarellotge per agrupar els diferents expedients de millores que necessitava Can Casacuberta i poder-los treure a licitació. Aquesta tasca i la falta de recursos humans per dur-la a terme seria un dels motius pels quals s’ha dilatat tot el procés per posar a punt el castigat equipament.

La força de la mobilització

La manca d’explicacions per part dels diferents governs municipals i l’anunci de dates de reobertura que no s’han acabat de materialitzar han estat el principal motiu per la creació de la plataforma Casacuberta Oberta. “L’agrupació neix del malestar de diverses entitats i usuaris de la biblioteca. Fa temps que estava sobre la taula, però entre la pandèmia i altres factors, no s’ha materialitzat fins ara. No entenem que hagin trigat dos anys i mig en fer una licitació per la climatització”, assegura Núria Sabaté, portaveu de la flamant plataforma. Sabaté –que va intervenir en el darrer Ple municipal convidada pel grup de Guanyem– considera que ha faltat transparència durant tot el procés i lamenta que s’hagi hagut de fer pressió ciutadana per aconseguir una reacció del consistori. “Hem vist que quan hem fet pressió, l’Ajuntament ha reaccionat. Per això continuarem mobilitzant-nos fins a aconseguir la reobertura”, assenyala la portaveu de la plataforma, que aquesta setmana va organitzar una jornada reivindicativa a la plaça de la Vila. En aquest sentit, el manifest impulsat per l’agrupació reclamant l’obertura de l’espai ha assolit en només dues setmanes més d’un miler de firmes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram