Mercat Torner

Imatge de l’interior del Mercat de Torner, popularment conegut com Plaça Nova. Foto cedida

La situació actual dels mercats de Badalona és dolenta. El president de la Federació de Mercats de Badalona i president del Mercat de Llefià, Juan Carlos de Miguel, assegura que “tots els mercats de la ciutat necessiten reformes urgents”. La presidenta del Mercat de Torner, Olga Viltró, defineix l’aspecte exterior del seu mercat com “horrorós” i ironitza dient que de vegades “no sé si dins del mercat s’hi venen rentadores de segona mà o, directament, drogues”.

El problema és històric, el mercat de Maignon havia de passar cinc anys a la carpa temporal i ja en porta dotze. El de La Salut necessita arreglar les goteres, “i fa un temps va caure una part del sostre a la zona de les consignes”, recorda de Miguel, que afegeix que les cristalleres del mercat de Sant Roc comencen a caure soles. Pel que fa al nombre de parades tancades, la cosa no millora: “A Llefià, des del 2008, tenim mig mercat tancat, i a la part oberta hi ha sis parades més amb les persianes abaixades”, diu de Miguel, i assegura que la dinàmica de parades tancades es repeteix a la resta de mercats.

Qüestionat per Línia Nord sobre la situació dels mercats, el primer tinent d’alcalde, Àlex Montornès, aporta una resposta curta i una de llarga. La curta és que “tots els mercats de Badalona estan molt malament”. La resposta llarga passa per un pla de xoc que el consistori està acabant d’enllestir, i que tindrà efectes a partir del següent mandat. Montornès assegura que els de Llefià i Torner són els dos mercats que precisen més inversió, i de manera més urgent, i seran els primers a rebre les inversions: “El pressupost recentment aprovat compta amb una partida de dos milions d’euros per invertir en la millora dels mercats. És insuficient, perquè calen cinc milions per remodelar-ne un completament, però és l’inici del pla de xoc”, diu Montornès.

Seria la primera inversió d’aquest calibre en 40 anys, assegura el tinent d’alcalde. Els presidents dels mercats de Llefià i Torner coincideixen en parlar de deixadesa continuada per part de tots els governs municipals: “La poca estabilitat dels ajuntaments ha provocat que no es facin les reformes necessàries”, diu de Miguel. Viltró, que és presidenta del mercat de Torner des de fa tres anys, remarca que en aquest temps ja ha vist passar tres alcaldes, amb els seus respectius equips de govern. “Sempre hi ha propostes i diners promesos, però els canvis de govern ens maten”, lamenta.

Un supermercat al costat?

Podria resultar beneficiós per a un mercat públic l’entrada d’un supermercat privat? En alguns casos sí i en d’altres no. “El sentir general ha variat amb el pas del temps, potser abans es veia com la competència, però jo crec que mercats i supermercats hem de caminar de bracet i cada cop ho creu més gent”, assumeix Juan Carlos de Miguel.

Precisament la idea de renovació del mercat que presideix de Miguel, el de Llefià, passaria per l’entrada d’un operador privat. “Hi ha moltes empreses interessades. Els cinc milions d’euros de la remodelació els pagaria l’operador privat a canvi d’un 65% de la superfície del mercat durant 40 anys”, explica Montornès. A banda, si entrés el privat a Llefià, el consistori podria recuperar la inversió feta.

La solució pel mercat de Torner, tanmateix, no passa per l’entrada del privat sinó per la remodelació dels exteriors i la renovació de les càmeres frigorífiques. “Tenim molta competència de cadenes de supermercat al voltant, posar-ne un altre a dins no atrauria més clients, com sí que pot passar a Llefià”, assegura Viltró.