Gent gran

La Diputació de Barcelona i la Creu Roja han començat una campanya contra la soledat de la gent gran. Foto: Creu Roja

L’edatisme, és a dir, la discriminació cap a la gent gran pel simple fet de tenir una edat avançada, és segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la tercera raó de discriminació al món, per darrere del masclisme i del racisme.

En els darrers anys, aquesta forma de menyspreu cap a una part de la nostra societat s’ha fet encara més evident. En més d’una ocasió, la pandèmia ha posat sobre la taula el grau de discriminació que experimenten els homes i les dones d’edat avançada. A la situació que van viure les residències cal afegir-hi la soledat que va produir el confinament en les persones grans. A més, en les últimes setmanes, l’obligatorietat del passaport covid per accedir a alguns establiments afecta doblement aquest nínxol de població.

Tal com explica David Ruiz, coordinador dels Serveis interns d’Amics de la Gent Gran, el certificat “ha complicat molt la vida” de la població que té més de 65 anys. “Hi ha moltes persones vacunades que no estan donades d’alta a La Meva Salut, altres que no tenen un telèfon mòbil apte per descarregar-se el certificat i també n’hi ha que no saben com descarregar-lo”, afegeix Ruiz.

Davant d’aquesta situació, la manera més senzilla d’aconseguir el document implica o bé demanar que algú proper faci el tràmit o bé anar al Centre d’Atenció Primària (CAP), però aquesta última solució té inconvenients. “Moltes persones grans tenen por de sortir de casa, sobretot pel que veuen a la televisió, i envien un familiar a recollir el passaport”, diu Ruiz.

Flors Terna, de l’Associació per la defensa de la gent gran (ADEGG), també considera que la manera en què s’ha habilitat el certificat de vacunació deixa desprotegit el col·lectiu. “No paro de rebre trucades de socis i sòcies que em pregunten com descarregar-se el document”, es lamenta. Per a ella, aquesta situació només és un dels molts exemples de com el món modern està deixant de banda la gent gran. “Ens trobem amb persones que tenen problemes per saber com funciona un grup de WhatsApp o amb dificultats per poder gestionar els seus comptes bancaris, perquè cada cop hi ha menys atenció presencial”, diu la integrant de l’ADEGG. Des de l’associació fan tallers sobre tecnologia per a gent gran, però es queixen de la manca de recursos per poder-ne fer més quan veuen que es tracta d’una necessitat de primer ordre.

Tanmateix, semblaria que totes les persones grans es troben en aquesta situació. En contra del lloc comú del pensament edatista, que considera que les persones d’edat avançada no entenen res, segons Ruiz hi ha persones grans que han sabut adaptar-se als canvis i descarregar-se sense dificultats el certificat. Això fa que la perspectiva paternalista cap a aquest col·lectiu tampoc sigui la via per solucionar el problema, ja que, segons expliquen des d’Amics de la Gent Gran, “negar les capacitats d’aprenentatge de la gent gran també és edatisme”.

Segon Nadal amb covid

“L’any passat, amb les restriccions per la pandèmia, les persones grans van estar molt soles durant les festes”, diu Ruiz. Per aquest motiu, moltes d’elles enguany no volen tornar a passar per la mateixa situació.

És en aquesta línia que s’emmarca la iniciativa de la Diputació de Barcelona i la Creu Roja #GransLovers. Es tracta d’una campanya amb la qual es vol sensibilitzar sobre “la solitud no volguda entre la gent gran, agreujada per l’actual situació de la covid”. Alhora, centenars de voluntaris fan acompanyament de persones grans perquè no se sentin sense ningú en aquestes dates assenyalades.

No és l’única iniciativa per combatre la solitud. ADEGG va un pas més enllà. L’organització fa tallers perquè les persones grans aprenguin a estar soles. “Té molt èxit… Intentem que aprenguin a afrontar els reptes que la vida implica en aquestes edats: viudetat, la distància amb els fills, deixar de treballar…”, explica Terna per afegir que la soledat és una qüestió que “sobretot afecta les dones”. Potser semblen coses fàcils d’afrontar per a qui no les viu, però segons afirmen des d’Amics de la Gent Gran, “treure importància a la tristesa de la gent gran és edatisme”.

Tot i la bona voluntat d’aquestes iniciatives, no hi ha un sistema d’atenció per a la gent gran prou robust per atendre una població cada cop més envellida. Així ho considera l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), que assenyala que “la irrupció de la pandèmia de la covid ha fet encara més visibles les febleses de l’actual sistema de cures per a la gent gran”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram