Botellots Tiana

Les restes d’un botellot en un parc (esquerra) i efectius policials fent un control a un grup de joves en una imatge d’arxiu (dreta). Fotos: ACN

El municipi de Tiana es va convertir en trending topic el passat cap de setmana per unes imatges lamentables. Un grup de joves que es concentrava en un botellot a la població aconseguia fer fugir cames ajudeu-me diversos policies després d’agredir-los amb el llançament d’ampolles i perseguir-los carretera amunt amb actitud hostil. L’incident es produïa durant una de les nits de la Festa Major de Sant Cebrià i només unes hores després del polèmic macrobotellot que va aplegar milers de persones al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Ambdós successos comparteixen diverses característiques. Els dos van tenir una gran repercussió a les xarxes, es van convocar a través de WhatsApp i tenen els joves com a protagonistes. Tanmateix, en el cas de Tiana hi ha un factor que destaca per sobre de tot: la violència.

“Aquests nivells d’agressivitat són preocupants i criden molt l’atenció perquè no els havien vist fins ara. Potser la qüestió és preguntar-se on està el límit d’aquesta violència”, reflexiona Liliana Arroyo, doctora en Sociologia i especialista en innovació social i digital. Arroyo considera que aquests botelllots són el reflex de noves formes d’oci marcades per la pandèmia del coronavirus i augura que la reobertura dels establiments nocturns no acabarà amb aquestes reunions de joves. “Tornar a obrir pot ajudar a minimitzar les concentracions, però aquestes seguiran existint. Els botellots no tenen dret d’admissió ni aforament, no hi ha un codi de vestuari i les possibilitats d’interacció amb altres persones són molt grans. L’oci nocturn, en canvi, no és inclusiu”, apunta Arroyo, que creu que s’hauria de donar més veu als joves a l’hora de replantejar el format actual d’entreteniment.

Còctel explosiu

El cas concret de Tiana ha despertat molta indignació per la desproporció en quant als efectius policials que mostren les imatges compartides a les xarxes. “Per a un municipi petit és materialment impossible fer-se càrrec d’una situació com aquesta. És un còctel explosiu que posa en greu risc els agents que han d’actuar i els mateixos joves”, explica Valentí Anadón, portaveu del Sindicat de Caps i Comandaments de la Policia Local de Catalunya (SICPOL). Aquesta organització ha estat una de les que han volgut alçar la veu per denunciar la manca d’efectius que pateixen molts cossos de seguretat locals i per exigir “decisions polítiques immediates”.

“Fets com aquests estan protagonitzats per una minoria que no respecta en absolut les normes de convivència. Hi ha una espècie de sensació d’impunitat entre alguns joves que ens porta a pensar que estem vivint una crisi d’autoritat”, lamenta Anadón, que sí que considera que la reobertura de l’oci nocturn pot ser una bona mesura per reduir aquests episodis, però que insisteix en la necessitat de reformular la gestió dels recursos policials.

Un altre dels punts que dificulten l’actuació policial és el fet que les concentracions es convoquin a través de les xarxes socials. Tant Anadón com Arroyo coincideixen que aquest fenomen converteix els botellots en esdeveniments molt imprevisibles i que és complicat controlar la difusió que se’n fa.

Problema endèmic

A Tiana, el problema dels botellots durant la Festa Major de Sant Cebrià és un problema que ja fa almenys deu anys que s’arrossega. Desenes de joves d’altres poblacions de la zona acudeixen en processó al municipi per emborratxar-se i passar-hi la nit i fins hi tot s’organitzen per compartir cotxes o per venir en autobús plegats. “Es va aconseguir frenar fa uns anys posant controls policials a l’entrada del poble”, explica una veïna, que, malgrat tot, assegura que mai no havia ocorregut un episodi com el de la matinada del passat diumenge.

“La solució no és col·locar un cotxe de Mossos d’Esquadra a cada parc. Les persones que tenen comportaments violents no tenen res a perdre, han perdut la fe en el sistema i intenten rebel·lar-se contra el mateix. Hem de fer els joves còmplices de la solució i no convertir això en el joc del gat i la rata”, conclou Arroyo.

Un error de la seguretat privada?

L’organització ADN Sindical ha denunciat que hi ha indicis d’un possible incompliment de la Llei de Seguretat Privada per part de la companyia que va contractar l’Ajuntament de Tiana per fer el control d’accés als parcs clausurats durant els dies de la Festa Major d’enguany.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram