El Remei Badalona

Vista general del barri del Remei, entre Sant Roc i Sant Adrià de Besòs. Foto: AV El Remei

L’ocupació conflictiva que es va viure el passat cap de setmana al barri del Remei de Badalona ha situat aquesta zona en el focus mediàtic. Una dona de mitjana edat va ocupar un pis il·legalment i va amenaçar els veïns, així com a l’alcalde Xavier García Albiol. Els residents, farts de tot plegat, es van organitzar per forçar la sortida de la dona, rebent el suport del batlle, que va estar present durant el conflicte. Finalment, després d’una jornada de tensió, la dona va acabar abandonant l’habitatge. Aquest episodi, però, és només la punta de l’iceberg de problemàtiques més profundes que afecten el barri des de fa anys.

“No tot s’hi val”

Aquesta ocupació no ha estat un cas aïllat. Silvia Jordán, presidenta de l’Associació de Veïns del Remei, explica a Línia Nord que el barri està patint una onada d’ocupacions des de l’estiu, amb punts calents com els carrers Guifré i Primavera. Sobre el cas recent, l’AV del Remei recorda que aquell pis ja havia estat ocupat durant vuit anys, i que ara hi havien irromput dues vegades en una setmana. Jordán nega algunes afirmacions sobre que l’ocupa en qüestió era una persona vulnerable, tal com assenyalen des del Sindicat d’Habitatge de la Verneda de Barcelona. “Ara ja diuen que hi havia una màfia. Clar que hi havia una màfia, ho vam denunciar”, afirma amb rotunditat.

La presidenta ha volgut matisar que estan en contra de qualsevol ocupació, però que la forma de procedir en aquesta ocasió va ser “conflictiva” i que els veïns, en altres casos similars, no s’han alarmat perquè s’ha actuat amb respecte. “Al mateix edifici hi ha dos pisos més ocupats i ningú ha dit res. En canvi, aquesta dona va entrar pel balcó a les tres de la matinada, amenaçant els veïns i insultant des de la finestra”, denuncia Jordán.

Per posar fil a l’agulla al problema de l’habitatge, l’entitat veïnal reclama solucions estructurals. “Demanem pisos socials i uns lloguers més assequibles, però també que es respectin les normes. No es pot normalitzar que tot estigui ocupat”, afirma Jordán. “Si tot val, això és com la pel·lícula de La Purga”, sentencia.

Els veïns també lamenten tots els comentaris que han rebut per aquesta ocupació.“Ens han dit de tot. Ni som d’extrema dreta ni fem mal a les persones, però ningú no ve a ajudar-nos. Estem malvivint”, afegeix. En aquest sentit, aquest dimecres el tinent d’alcaldia Daniel Gracia ha rebut l’associació per abordar els problemes del barri i els ha promès mesures de millora. Una reunió que els veïns valoren positivament, tot destacant el compromís del govern per resoldre aquestes qüestions.

Creació de “guetos”

Més enllà de les ocupacions, Jordán denuncia el que considera una situació d’abandonament que viu el Districte 6 de Badalona, on hi ha el Remei. “Si no arregles les zones, es converteixen en un gueto”, alerta Jordán, que posa èmfasi en la manca d’inversions. “No tenim botigues ni serveis. Del Gorg cap aquí els problemes es tripliquen”, lamenta la presidenta.

Aquesta situació ha provocat que els veïns siguin els que vetllin per la bona convivència. “Actuem com a càmeres de seguretat. Si ningú ve a ajudar-nos, hem de sortir nosaltres al carrer a donar la cara”, assegura Jordán.

El conflicte del B9

Per altra banda, l’estat de l’antic institut B9, on viuen centenars de persones, asseguren que ha sacsejat el barri i que s’ha convertit en un punt de conflicte. Malgrat que volen que es produeixi la seva desocupació, també temen que es desencadeni un “efecte crida” i les persones expulsades acabin als habitatges buits i deteriorats que hi ha al Remei. “Volem una comissaria a l’antic B9 i una millora de la zona, però no sabem si ens protegiran de la situació que es pugui derivar de la desocupació”, avisa Jordán. Sense anar més lluny, Albiol va prometre fa poc col·locar una comissaria en aquest edifici, un cop es desallotgi.

Tallers il·legals i residus

Un altre dels hàndicaps pel qual estan lluitant els veïns és la mala praxi dels tallers mecànics de la zona, que, asseguren, operen sense complir la normativa mediambiental. “Fa dues setmanes vam anar al Ple municipal a queixar-nos. A Badalona Sud pocs tallers tenen llicència i la majoria no compleixen les normatives. Tiren residus als embornals i omplen els carrers d’oli”, lamenta.

A més, apunta, hi ha diverses ferralleries que atrauen persones amb carretons i camions, agreujant la sensació de degradació del barri. Jordán, en aquest sentit, assegura que en pocs carrers es concentren fins a 11 tallers.

Un altre focus de problemes al barri és el rentat de cotxes del Bon Àrea. Aquest, afirmen, és un punt degradat i ple de residus que aboquen els usuaris d’aquesta instal·lació. De nit, afegeixen, també es converteix en un lloc de botellot. “Els diumenges és impossible passar per allà. Els cotxes ho envaeixen tot i els residus de la neteja acaben al carrer”, denuncia.

El cas Tenneco

Per si no fos prou, els veïns al·leguen que viuen sota l’amenaça de possible contaminació. Concretament, assenyalen la fàbrica Tenneco, que segons Jordán representa un perill latent. “Si crema aquesta fàbrica, ens trauran a tots en ambulància”, alerta Jordan.

Actualment, la Universitat de Barcelona està realitzant un estudi, encarregat per l’Ajuntament de Badalona, per avaluar els riscos ambientals a Badalona Sud. En paral·lel, l’associació de veïns i la plataforma Airenet van denunciar l’empresa per delicte ecològic.

La pressió dels veïns i d’Albiol fa fora una ocupa conflictiva del Remei: “Si et veig, et clavo una pallissa que et mato”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram