veïns Badalona

Sovint les entitats tenen problemes per rejovenir-se, però també apareixen projectes novedosos. Foto cedida

Les entitats veïnals habitualment estan formades, majoritàriament, per gent gran. Principalment perquè molts dels seus membres són jubilats, que són la població que disposa de més temps per fer-se’n càrrec i per participar en les activitats.

Aquesta és una tendència, però, que a poc a poc està canviant. Nombroses entitats han considerat que per continuar lluitant pels interessos dels barris amb energia calen relleus generacionals.

És el cas de l’AV del Centre de Badalona. El juny de 2022 l’antiga junta i membres de l’associació van acordar un canvi de càrrecs per aportar noves mirades. Tot i que els nous integrants asseguren que no tenen la mateixa experiència, la part positiva és que estan intentant posar l’accent en altres temes.

La junta actual la formen pares i mares d’infants. Un fet que els ha conduït a promoure més activitats per a la canalla. En canvi, quan es tracta de temes administratius, la realitat, diuen, és que les reunions de les associacions veïnals estan programades en horaris incompatibles amb la jornada laboral i amb la conciliació familiar.

“L’Ajuntament i la ciutat no estan preparats per la gent que forma part d’entitats veïnals i que no és jubilada. Ens veiem obligats a posposar reunions que són al matí o en horaris que no permeten la conciliació familiar. Ens hem d’acostumar a trobar espais per a les noves generacions.”, explica Marta Soler, presidenta de l’AV Centre.

Soler valora la tasca d’aquelles persones més veteranes de les associacions, però creu que , en molts casos, la bretxa digital és un problema per a les entitats a l’hora de fer gestions. “S’haurien de promoure cursos perquè les associacions coneguin la manera de fer els tràmits més habituals”, conclou.

Digitalitzar-se, essencial

Llefi@net és l’entitat veïnal per excel·lència de Badalona en matèria de digitalització. Des del 1999, tres amics amb formació en informàtica i telecomunicacions treballen per apropar les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) al barri de Llefià. Llavors ja van predir un futur problema en la població quan Internet es convertís en una eina necessària per a la vida quotidiana. “Nosaltres vam detectar la bretxa digital quan encara no es parlava d’aquest concepte. Per això ens hem dedicat a divulgar i formar els veïns per adaptar-los als nous temps”, afirma José Luis Infante, impulsor de Llefi@net.

Les primeres mesures d’aquesta xarxa ciutadana van ser la creació de pàgines web d’associacions de Badalona, com la de l’AV de Sant Antoni de Llefià. També van impulsar el primer telecentre amb ordinadors, l’Arxiu Històric de Llefià, tallers d’ofimàtica i els Fòrums Tic, on es presenten a la ciutadania iniciatives relacionades amb aquesta temàtica i nous conceptes que suposen un canvi en el dia a dia del veïnat. “A l’últim Fòrum, un doctor en informàtica va explicar la influència dels algoritmes en els nostres hàbits”, explica Infante.

Llefi@net ha jugat un paper cabdal per la digitalització del barri, especialment amb l’arribada de la covid el 2020.

“Durant la pandèmia hem explicat a veïns com demanar l’Ingrés Mínim Vital o utilitzar ‘La Meva Salut’. La bretxa digital existeix i no afecta només la gent gran. Les administracions tampoc ho posen fàcil”, afegeix Infante.

Comunicació veïnal

L’Associació de Veïns de Nova Lloreda és una de les més actives de la ciutat. Fa més d’una desena d’activitats per als veïns i disposa d’unes instal·lacions de grans dimensions. Entre totes les opcions que ofereixen, una destaca per sobre de la resta: la ràdio veïnal.

A principis del 2020 la junta creia necessari un espai per explicar als veïns el que passava al barri i a l’entitat. Una iniciativa que, tres anys més tard, ja ha superat els 200 programes emesos a YouTube i Facebook.

“A principis de la pandèmia vam estar molt actius, perquè la majoria teletreballàvem. Ara intentem fer el programa els dissabtes, però és complicat. Destinem el nostre temps lliure a millorar cada any l’associació”, afirma Javier Liria, president de l’AV de Nova Lloreda.

Sobre la implicació del veïnat, Liria comenta que Nova Lloreda és una zona amb molta consciència de fer barri, però expliquen que dinamitzar l’associació ha estat clau per atreure més persones a participar en les activitats.

“Fa quatre anys, quan vam entrar, només hi havia un 20% de veïns com a socis. Ara són gairebé el 100%, a excepció d’alguns veïns que no hi participen. És més, tenim socis d’altres barris. Estem molt satisfets”, conclou Liria.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram