C-31

Remodelar la C-31 permetria la connexió entre els diferents barris que es troben segregats per aquesta infraestructura. Foto: AMB

El passat mes de novembre, Badalona va acollir, 14 anys després, la reunió anual del Pacte Industrial Metropolità. S’hi va parlar de la col·laboració necessària entre administracions, teixit empresarial i sindicats. Una aliança clau per impulsar la indústria, l’ocupació i la cohesió social a la metròpoli.

Un mes després, la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs i els cinc ajuntaments del tram baix del riu signaven un document històric: el Compromís del Baix Besòs. Es tractava d’un seguit de propostes sobre infraestructures, teixit econòmic, habitatge, i vulnerabilitats socials a la zona.

En ambdós casos, es demanava a les administracions públiques més inversions. Ahir dimecres, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), juntament amb els ajuntaments de Montcada i Reixac, Barcelona, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona, va presentar el pla Estratègia Metropolitana al Besòs.

Es tracta d’un document que comença a posar negre sobre blanc els acords que es van prendre amb la signatura del Compromís del Besòs, i que defineix una trentena d’actuacions considerades cabdals per “transformar, cohesionar i dinamitzar econòmicament” el Baix Besòs. En total, aquestes actuacions, pensades per dur-se a terme en un termini de deu anys, tindran un cost d’uns 500 milions d’euros, segons ha informat l’AMB.

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs acull les noves inversions amb “optimisme escèptic”

D’entre les intervencions més rellevants, destaquen la reforma de la C-31 al seu pas per Badalona, la descontaminació de les platges de Sant Adrià i Badalona, la construcció del nou col·lector de Llevant i el desmuntatge de l’actual, la rehabilitació dels polígons a banda i banda del riu, o l’impuls de noves promocions d’habitatge amb protecció oficial. En total, el pla presentat ahir preveu construir 523 habitatges a Badalona, 270 a Sant Adrià, i 475 a Santa Coloma.

Totes aquestes són problemàtiques de molta importància, i que preocupen molt als ciutadans d’aquesta zona.

L’acte de presentació de l’Estratègia Metropolitana al Besòs va tenir lloc a la Casa de la Vila de Montcada i Reixac, amb la presència d’Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB. “Aquest és un pla fruit d’escoltar, de reflexionar i d’acordar. Però també de posar sobre la taula les necessitats i les actuacions que s’han de fer”, va descriure Balmón. També hi va assistir l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, que va destacar la capacitat transformadora del pla. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, va assegurar que les intervencions que conté el pla permetran “deixar enrere les febleses i generar riquesa”. Per últim, la batllessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va destacar que les actuacions suposen “respostes concretes per a la superació dels dèficits històrics que arrossega la ciutat”.

Per la seva banda, el president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, Pepe Sánchez, tot i valorar positivament “qualsevol avanç que es faci a la zona”, adverteix que els veïns entomen el pla amb “escepticisme”. Des de la coordinadora expliquen que no han tingut temps per estudiar a fons el pla presentat ahir dimecres, però que després d’una primera lectura, “tot s’assembla molt” al que es va acordar amb la signatura del Compromís del Besòs”, diu Sánchez. A banda, anuncia que intentaran convocar com més aviat millor els alcaldes, per saber més sobre el pla.