Coordinadora Veïnal del Baix Besòs

La nova coordinadora reclama un abordatge integral de la vulnerabilitat al Baix Besòs i que s’aposti per una governança més participativa. Foto: Twitter (@FAVBcn)

El Baix Besòs ha aixecat la veu. Les diferents associacions veïnals del territori han decidit fer un pas endavant, i el cap de setmana passat es van constituir en la nova Coordinadora Veïnal del Baix Besòs. Aquesta agrupació, ­que compta amb la participació d’entitats de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Montcada i Reixac i Barcelona, neix amb l’objectiu de posar el territori i les seves problemàtiques sobre la taula de les diferents administracions per aconseguir revertir el greuge compartiu en inversions metropolitanes que existeix amb el Baix Llobregat.

“Setze dels vint barris més vulnerables de la metròpoli són a la zona del Baix Besòs. Això suposa que cada vegada tenim més necessitat d’inversions. Hem identificat les carències fonamentals, però hem de cridar l’atenció si volem convertir-nos en aquest pol d’atracció”, explica Pepe Sánchez, vicepresident de la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB) i primer president de la nova coordinadora. Sánchez assegura que ja fa prop de tres anys que s’està treballant conjuntament amb les diferents associacions per trobar punts en comú i marcar objectius compartits que impliquen canviar la forma de governar en favor d’un model més “participatiu”.

Aquesta voluntat de ser corals es fa patent en la cúpula que liderarà la coordinadora, que compta amb un total d’onze membres, entre els quals dos representants de cada territori i un delegat de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).

Visibilitat metropolitana

“El missatge és clar: no podem tolerar que totes les inversions acabin al Baix Llobregat. El Besòs té cara i ulls. Volem que es tingui en compte la nostra opinió i ser l’exemple que cal treballar pel bé comú”, assenyala Tomás Fernández, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGRAM), una altra de les entitats que formen part de la nova agrupació. En la mateixa línia que Sánchez, Fernández considera que donar forma legal a la coordinadora era un pas essencial per poder ser més visibles i tenir més força per exigir mesures a les administracions competents.

Una de les principals problemàtiques que afecten el territori i que requereix un abordatge “integral” és la vulnerabilitat dels seus veïns, que s’ha vist agreujada per la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, les federacions veïnals s’han reunit en els darrers mesos amb tècnics municipals dels diferents consistoris afectats per posar sobre la taula les mancances i identificar possibles solucions en matèria d’habitatge, pobresa energètica o igualtat. El següent pas, però, és portar les reivindicacions als alcaldes dels cinc municipis. De moment, els integrants de la coordinadora ja s’han reunit amb l’alcaldessa colomenca Núria Parlon i tenen concertada una reunió en les pròximes setmanes amb la batllessa adrianenca Filo Cañete i amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Una ciutat sense federació

El paper de Sant Adrià en la nova coordinadora mereix un capítol a part. La ciutat hi està representada per dues entitats diferents: l’Associació Veïnal de Sant Joan Baptista i la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies. “A Sant Adrià no tenim una federació en actiu. Nosaltres hi participem de forma interina per ajudar en la mesura del possible i aportar-hi el nostre coneixement”, apunta Roger Hoyos, portaveu de la plataforma. Precisament, el futur de l’antiga central tèrmica és un dels temes cabdals que està ara mateix sobre la taula i que ha de definir el futur del Baix Besòs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram