El 17 de maig va celebrar-se el Dia Internacional Contra l’Homofòbia. Foto: Gemma Sánchez / ACN

Quan un menor torna de l’escola o de l’institut i explica a casa que els companys li fan bullying, el més habitual és que la família li faci costat. Però quan aquest assetjament escolar es produeix per raó d’orientació sexual o d’identitat o expressió de gènere, pot passar que el rebuig vingui també de part de la família. Pot passar i passa.

L’entitat Ahora dónde ofereix acompanyament i acollida a joves del col·lectiu que pateixen LGTBI-fòbia al seu entorn familiar. Aquesta iniciativa va sorgir el setembre de 2019 amb la voluntat de posar sobre la taula una realitat “invisibilitzada”, assegura la seva fundadora i presidenta, Gemma Brulles. La majoria de casos que atenen són de majors d’edat, però ara estan treballant la coordinació amb els centres educatius per abordar el problema abans. La idea és que els psicòlegs i pedagogs escolars detectin si hi ha alumnes LGTBI en aquesta situació i els derivin a Ahora dónde. L’entitat els pot donar eines per sortir de l’armari amb la família o, si ja ho han fet i la reacció ha estat negativa, els ofereixen un servei de mediació. El següent pas és l’acollida.

Segons alerten des de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), l’atenció a menors d’edat ha presentat un creixement des de l’esclat de la pandèmia, però encara suposa només un 3% del total d’actuacions que es va registrar el 2020. El psicòleg social i coordinador tècnic de l’OCH, Cristian Carrer, apunta que la majoria dels casos de menors que arriben a mans de les entitats són per assetjament escolar. És a dir, sovint els infants i adolescents LGTBI s’han d’enfrontar a la manca d’acceptació tant a casa com a l’escola o l’institut. Si bé en els últims anys els centres educatius han evolucionat bastant en aquest sentit, Carrer assenyala que “la diversitat afectivosexual i de gènere encara no apareix en el currículum escolar”.

“De cara al 17 de maig [Dia internacional contra l’LGTBI-fòbia] ens van trucar des de molts centres, i això està molt bé, però cal anar més enllà”, apunta. També insisteix en la importància de “treballar des del principi, a tots els nivells, perquè si no es parla de diversitat des de l’escola, quan els alumnes arriben a l’ESO pot esclatar l’LGTBI-fòbia”.

A més, en etapes tan complicades com la preadolescència i l’adolescència, sovint la víctima d’assetjament no entén per què l’ataquen i opta per callar. El mateix passa amb els companys que podrien ser defensors de la víctima, que sovint no diuen res perquè temen que, si alcen la veu, els agressors els atacaran també a ells. Per tant, molts cops les víctimes “no tenen una xarxa de suport”, resumeix Carrer.

Una altra qüestió a tenir en compte és que els episodis d’assetjament escolar no sempre es produeixen a les aules amb professors, sinó a l’entrada i sortida del centre, als passadissos, al pati o al menjador. Per això, Carrer demana que la formació en aquesta matèria s’estengui “a tot el personal de serveis” que pot treballar en un centre.

MENORS AGRESSORS
“Molts cops els agressors són nois menors que actuen en manada”, lamenta el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, que es mostra molt preocupat per aquest fet. “Alguna cosa s’està fent malament”, diu Carrer, que aposta per la “pedagogia restaurativa” i no per la criminalització d’aquests menors, i que convida a pensar en el tipus de context que acaba propiciant aquesta mena d’agressions.

Versió ‘digital’ i reivindicativa del Dia contra l’LGTBI-fòbia

L’edició d’enguany del Dia Internacional contra l’Homofòbia es va viure amb especial intensitat a Sant Adrià de Besòs. Des del consistori es van impulsar diverses iniciatives, com ara tallers de conscienciació per prevenir casos de LGTBI-fòbia als centres educatius o accions com la creació d’un fons documental sobre aquesta temàtica a les biblioteques municipals.

Pel que fa a la resta de municipis del Barcelonès Nord, la commemoració d’aquesta data va tenir més presència a les xarxes socials que al carrer. En el cas de Santa Coloma, per exemple, tant el govern local com l’entitat Entenem Santa Coloma LGTBI van preparar dos vídeos per reivindicar els drets de les persones LGTBI.

A Badalona, els diferents grups municipals de l’oposició van aprofitar per tornar a posar sobre la taula la creació d’un Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI a la ciutat, una reclamació que ja han traslladat a l’executiu encapçalat per Xavier García Albiol en diverses ocasions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram