La Rumana és una de les dones que participen en el projecte VESTA. Foto: Projecte VESTA

La Rumana és una dona originària de Bangladesh. És mare de tres fills menors i, des que es va separar del seu marit, se n’ha hagut de fer càrrec tota sola. “On vivia la situació era molt dolenta. No tenia feina i amb tres fills… Estava desesperada”, relata la dona. La seva situació, però, va canviar radicalment fa unes setmanes.

La seva família va ser una de les deu seleccionades per la prova pilot del projecte VESTA, una iniciativa conjunta de les ciutats del Besòs –Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i Montcada i Reixac– que busca facilitar la reinserció en la societat de dones sensesostre amb menors al seu càrrec. El programa, que compta amb la col·laboració de diverses entitats del tercer sector i que preveu una inversió de més d’un milió d’euros, els ofereix a aquestes famílies un habitatge i assessoren formativament les mares participants perquè puguin reincorporar-se al mercat laboral.

“Quan ens van donar el pis i vaig entrar el primer dia em vaig treure una llosa de sobre. Per fi vaig poder respirar”, assegura la Rumana, que ja treballa amb una assistenta social per poder trobar feina i refer la seva vida. Precisament, aquest és l’objectiu del projecte VESTA: que les mares i fills participants puguin abandonar la iniciativa un cop assolida una certa autonomia, alliberant així recursos per destinar-los a atendre noves famílies.

Acompanyament temporal

“El sensellarisme és una xacra que patim i que encara és més difícil de combatre en dones. La pandèmia ha agreujat aquestes situacions i el preu de l’habitatge i les condicions d’accés al mercat laboral no ajuden. Per això és tan important que les mares entrin al programa amb un habitatge. Això els dona estabilitat i les encara cap al futur”, apunta Salvador Maneu, director de Serveis Socials de Sant Joan de Déu, una de les entitats que -juntament amb la Fundació Formació i Treball, la Fundació Mambré i Càritas- s’encarrega de realitzar aquest acompanyament social, jurídic i psicològic a les deu famílies que participen de la iniciativa. Maneu remarca que l’objectiu final de la iniciativa és que les dones aconsegueixin la màxima autonomia possible perquè puguin donar pas a altres famílies en la mateixa situació. “Que abandonin el projecte vol dir que la mare i els fills romanen a l’habitatge i són els ajuntaments i les entitats els que ens retirem”, assegura i recorda que el programa preveu una durada màxima de tres anys.

Una suma de voluntats

La presentació en societat del projecte VESTA va tenir lloc dimarts a la seu del Consorci del Besòs, a Sant Adrià de Besòs, i va comptar amb la presència dels alcaldes dels quatre municipis implicats i també de representants de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), dues administracions que contribuiran a finançar la iniciativa.

“Només amb el treball conjunt de les administracions poden sortir projectes referents com aquest. El programa VESTA és només l’inici d’aquesta col·laboració supramunicipal”, va assenyalar en la presentació l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, que va voler posar en valor la “suma de voluntats” per poder oferir aquest acompanyament “integral” a les dones. Aquest va ser el primer acte que el socialista Guijarro va compartir amb les també batllesses socialistes de Santa Coloma i Sant Adrià, Núria Parlon i Filo Cañete, en el marc de les col·laboracions entre els municipis encetades sota el mandat de Xavier García Albiol.

Replicar un model d’èxit

Per la seva banda, Parlon va destacar el “valor afegit” que suposa tirar endavant un projecte així de la mà d’entitats del tercer sector i va mostrar-se convençuda que la iniciativa no només serà beneficiosa per a les deu famílies participants, sinó que també servirà de prova pilot per poder replicar el model en altres poblacions. En la mateixa línia, Cañete va recordar que “la vulnerabilitat, quan es parla de dones, soles i amb fills al càrrec, és encara més gran” i considera la iniciativa una bona oportunitat per trencar “barreres” i impulsar polítiques compartides.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram