Panoràmica del Baix Besòs, un territori amb moltes assignatures pendents. Foto: AMB
Tothom està d’acord que el Baix Besòs és un territori amb potencial, però presenta mancances que s’han d’abordar com més aviat millor. Així ho van demostrar les alcaldies de Barcelona, Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià i Montcada l’any 2022, quan van acordar amb la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs començar a treballar en els reptes de la zona. Ara, dos anys després de la signatura d’un compromís d’acció conjunta, els veïns es queixen que les bones paraules no s’han traduït en fets.
La Coordinadora Veïnal va oferir aquest dilluns una roda de premsa per denunciar l’incompliment dels 28 punts que hi havia al document. L’entitat assegura que en aquest període hi ha hagut una paràlisi total per part de les administracions i que, després de la signatura, no s’ha produït cap reunió amb els municipis malgrat les peticions per part de la Coordinadora.
Els representants veïnals se senten “menystinguts” per les administracions i lamenten que des del Consorci del Besòs no se’ls hagi convocat. “És una pena que no vulguin escoltar el que plantegen els veïns”, va declarar Pepe Sánchez, president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs.
Principals incompliments
En la seva intervenció, Sánchez va enumerar els principals incompliments i les situacions que consideren que s’han d’abordar amb urgència. Pel que fa a qüestions mediambientals, va destacar la situació d’emergència del litoral per la manca de sorra i la necessitat de traslladar el col·lector de Llevant. D’altra banda, també va titllar ajuntaments i Generalitat de ser els “responsables” dels vessaments que s’han produït al riu Besòs. “Si és necessari aturar les indústries, que les aturin. No podem permetre una altra situació com aquesta”, va criticar Sánchez.
L’infrahabitatge va ser un dels punts en els quals més èmfasi va posar la Coordinadora. Va assenyalar diverses zones, com la frontera entre Santa Coloma i Badalona o el barri badaloní de la Salut, com a punts de risc on, si no s’actua, adverteixen que podrien repetir-se situacions com l’esfondrament mortal del carrer Canigó de Badalona.
Sánchez també va insistir en el potencial sanitari que té el territori en dos pols com són Torribera i Can Ruti, que permetrien guanyar “capacitat econòmica”. Sobre l’hospital badaloní va dir que cal plantejar-se seriosament la mobilitat al seu entorn. Si no, va afegir, “cada vegada serà més difícil anar a l’hospital”.
Entre altres reivindicacions, va apuntar la manca d’acció en la implantació dels plans de barri i la falta d’informació als veïns sobre el futur hub audiovisual previst a les Tres Xemeneies.
Un pacte “trencat”
Per la seva banda, Camilo Ramos, president de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona, considera que els municipis “han trencat el pacte” signat el 2022 amb el seu “silenci”, tot i els esforços de la Coordinadora per mantenir les reunions.
Ramos també va anunciar que de cara al febrer es farà una mobilització per reivindicar especialment les millores en habitatge i va passar la pilota als ajuntaments. “Ara els toca a ells pronunciar-se i convocar-nos”, va afegir.
Què hi diuen els ajuntaments?
Pel que fa a totes aquestes reivindicacions i denúncies, fonts municipals de Sant Adrià expliquen al Línia que les administracions ja estan parlant de com donar resposta a les demandes de la Coordinadora i de com fer-la partícip. Consideren, a més, que el Consorci és una peça “clau” i que, si el Govern de la Generalitat aconsegueix aprovar els pressupostos, el Besòs serà “una prioritat”.
El govern de Santa Coloma, per la seva banda, reafirma el seu compromís amb les entitats veïnals, afegint també que en el pla d’acció municipal que estan a punt d’aprovar promouran el compliment dels acords signats fa dos anys amb la Coordinadora. L’Ajuntament colomenc també afirma que la nova alcaldessa ja s’ha reunit amb la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma (FAVGram) per posar al dia la feina conjunta.
Per la seva part, cal recordar que la rúbrica de Badalona dels acords amb els veïns no la va signar l’actual govern local, sinó que va ser durant el mandat del socialista Rubén Guijarro. Tot i això, fonts municipals expressen que tot el que sigui col·laborar amb la resta de localitats per millorar tant la ciutat de Badalona com les altres poblacions ha de ser benvingut. A més, també aposten per no deixar aquests reptes de banda. “Si des de la signatura de l’acord no s’ha treballat, és necessari posar fil a l’agulla de seguida que sigui possible”, diuen.