escorxador

L’antic escorxador serà l’escenari (macabre) de les primeres jornades de novel·la negra. Foto: BDN Negra

Al fons de la barra del bar, amagat rere una boirina de fum de tabac, hi seu un detectiu. Vesteix gavardina grisa i llueix un barret rebregat. Beu whisky sol en un got llarg i dissimula entre glopada i glopada per vigilar els moviments de la dona que beu un Dry Martini al costat oposat de la barra. Ella, que duu un vestit cenyit i vermell carmí, no dissimula gens, i mira de bat a bat el detectiu. De sobte, els llums del bar s’apaguen i sonen dos trets.

Aquesta pila de tòpics podria respondre al plantejament lògic d’una novel·la negra clàssica: “Però, ep, la novel·la negra ha evolucionat molt des d’aquells temps”, assegura Jordi Matamoros, escriptor i comissari de les primeres Jornades de Novel·la Negra de Badalona. Organitzada amb la col·laboració de la cooperativa Abacus i l’Ajuntament badaloní, BDN Negra es durà a terme el pròxim cap de setmana a l’Antic Escorxador.

Des de l’època de Dashiell Hammet i el seu Falcó Maltès (una de les pedres angulars del gènere), i de la mà del pas del temps i de l’