Comunalitat Urbana BDN.Sud

Foto de família dels signants del conveni que ha possibilitat la creació de la Comunalitat Urbana BDN.Sud, el mateix dia de la signatura. Foto: Ajuntament de Badalona

Posem per cas que som membres d’una entitat social, del tercer sector, d’una associació en què treballem per millorar les condicions de vida d’algun col·lectiu. I ho fem de manera voluntària, en les (poques) hores que ens queden lliures després d’una jornada completa de feina. I que hi treballem de valent, però de vegades sense els recursos materials necessaris o sense l’estructura que es precisa. Així és com acostumen a treballar la majoria de les persones que formen part d’alguna entitat del tercer sector. Amb tanta bona fe com pocs recursos.

Destinada a dinamitzar des de l’economia social la vida dels barris més afectats per la crisi neix a Badalona la Comunalitat BDN.Sud. “Això és l’acció comunitària de tota la vida, però professionalitzant les estructures de les associacions”, defineix Ricard Vilaregut, membre de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord.

És precisament la Xarxa d’Ateneus Cooperatius la impulsora de les Comunalitats, juntament amb la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat. “La Comunalitat BDN.Sud forma part dels 22 projectes del programa Noves Comunalitats Urbanes impulsat pel Departament de Treball, amb una partida de 9.850.000 euros, dels quals 350.000 es destinaran al projecte de Badalona”, deia el director general d’Economia Social, Josep Vidal, durant la presentació de BDN.Sud el passat 15 de juliol.

La seu badalonina de les Comunalitats és fruit del conveni signat entre la Fundació Badalona Capaç, la Cooperativa Gramagraf, la Plataforma Sant Roc Som Badalona i l’Ajuntament. “Estem contents que la ciutat surti al mapa de l’economia social amb projectes que col·laborin en la transformació del país”, va dir el primer tinent d’alcalde, Alex Montornès.

BDN.Sud actuarà als barris de Sant Roc, el Congrés, la Mora, Artigues i el Remei. “L’objectiu és la creació d’ecosistemes cooperatius vinculats a l’economia social per respondre als reptes de cohesió social, de pobresa energètica i per reforçar l’economia circular i l’economia social”, explica Vilaregut des de l’Ateneu Cooperatiu.

Com aterrarà a la vida diària de les persones més necessitades aquest seguit de bones intencions és la clau de volta del projecte: “La Comunalitat BDN.Sud enfortirà les entitats, ens servirà per millorar l’organització, per tenir més capacitat administrativa i podrem digitalitzar tota la informació que gestionem”, afirma esperançat Carles Sagués, de la Plataforma Sant Roc Som Badalona.

Sagués recorda que l’entitat va néixer fa més d’una dècada, i que aleshores els seus propòsits pivotaven entre la promoció cultural del barri i la dinamització de la seva vida social. Anys després, però, Sant Roc Som Badalona és una entitat referent en aturar desnonaments i en la inserció sociocomunitària de les persones en situacions de vulnerabilitat. “La realitat ens va passar per sobre”, assumeix Sagués.

Els membres d’aquesta entitat no són experts en administració ni en redactar, presentar i justificar subvencions. Les ajudes econòmiques i de recursos que contempla la Comunalitat BDN.Sud podran deslligar els membres de les entitats d’aquesta mena de feines administratives, permetent-los bolcar-se en la seva autèntica raó de ser. “Darrere d’un desnonament hi ha altres problemes que fins ara no podíem gestionar i que amb ajuda podrem derivar a altres entitats”, declara Sagués.

Els detalls de BDN.Sud s’exposaran el pròxim 28 de setembre “en una gran assemblea d’entitats”, avança Vilaregut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram