Abocador Tiana

L’abocador il·legal s’ha anat fent gran en els últims mesos. Foto cedida

Els residus acumulats a l’abocador il·legal ubicat en uns terrenys a mig camí entre Tiana, Montgat i Badalona no paren de créixer. Des que l’entitat Montgat Net denunciés el juny de l’any passat la situació, la presència de brossa no ha fet més que augmentar i cada cop apareixen noves deixalles en zones diferents d’aquest espai verd.

Segons ha pogut comprovar Línia Nord, el reguer de residus s’estén actualment per un recorregut de gairebé un centenar de metres i es concentra principalment en uns quatre o cinc punts, on hi ha acumulades sense control grans quantitats de brossa. “En aquests mesos no s’ha fet cap mena de neteja. La brossa segueix acumulant-se i cada cop el temps la va deteriorant més”, alerta Marta Soler, una de les integrants de l’agrupació ecologista i veïna del barri de les Costes de Montgat, un dels més propers al terreny afectat. Precisament, Soler, juntament amb altres voluntaris de l’entitat, han detectat recentment nous abocaments que podrien provenir d’una macroplantació de marihuana propera. També segueixen a l’espai les runes amb amiant sense tractar que Montgat Net va localitzar el passat mes de setembre.

Cal recordar que el terreny és una propietat privada que forma part del terme municipal de Tiana, però que només té entrada per a vehicles des de les poblacions veïnes de Montgat i Badalona.

Cinc anys d’abocaments

La trajectòria d’aquest abocador il·legal es remunta al 2017, quan l’Ajuntament de Tiana va obrir un expedient després de detectar un primer abocament de brossa en aquest terreny. Aquest va ser el primer cop que l’administració localva tenir constància de la presència de residus a l’espai, malgrat que diversos veïns de la zona apunten que fa almenys una dècada que s’hi aboquen deixalles. L’executiu va aconseguir aleshores contactar amb un dels dos propietaris del terreny i entre el 2017 i el 2018 es van fer diverses reunions per tal d’aconseguir netejar l’espai.

Per trobar el següent registre sobre l’abocador cal avançar fins al 2020, quan la Policia Local de Tiana va obrir un expedient sancionador per una infracció de l’Ordenança de Convivència Ciutadana. Només uns dies després, el consistori va iniciar un procés amb diversos requeriments a la propietat perquè retirés els residus acumulats. Malgrat que es va arribar a un acord amb els titulars per fer una neteja, els tràmits es van allargar més de l’esperat per la mort d’un dels propietaris i per la no acceptació de l’herència per part dels seus descendents.

Abocador Tiana

Foto cedida

Des d’aleshores s’han obert fins a quatre expedients, que han acabat amb l’Ajuntament limitant l’accés a l’espai amb la col·locació d’una cadena i de diversos obstacles per evitar l’entrada de vehicles. Només cinc dies després d’aquella decisió, diversos veïns van alertar que la cadena havia estat “vandalitzada” i que s’havien arrencat els dos pilars que s’utilitzaven de fonaments per poder accedir-hi amb un cotxe o furgoneta de grans dimensions.

Inspeccions sense èxit

Fonts municipals de Tiana consultades per Línia Nord apunten que les inspeccions fetes i el seguiment dels abocaments no han permès identificar per ara els responsables dels continus llançaments de residus al terreny. Les mateixes veus lamenten que les mesures preses pel consistori no hagin aconseguit evitar aquests episodis, però asseguren que s’està treballant per trobar una solució més efectiva per limitar l’accés a l’espai. En paral·lel, el consistori continuarà pressionant els propietaris perquè retirin els residus de l’espai.