Masnou Català

Els tribunals desestimen la petició de dues veïnes que reclamaven més pes del castellà a l’administració local. Foto: Ajuntament

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat l’article del Reglament orgànic municipal (ROM) de l’Ajuntament del Masnou que reconeix el català com a llengua pròpia del consistori. Aquesta sentència desestima el recurs interposat el 2023 per dues veïnes del municipi, membres de l’associació Convivencia Cívica Catalana, perquè el ROM atorgués la mateixa condició al castellà.

Una decisió que ha celebrat el consistori i que considera que marca un abans i un després per a futurs conflictes. “Aquesta resolució és molt important perquè marca un precedent davant de qualsevol recurs administratiu contra la llengua catalana als ajuntaments de Catalunya”, ha assegurat l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras.

Segons el TSJC, el ROM respecta plenament els drets lingüístics de la ciutadania, ja que tot i establir el català com a llengua d’ús habitual de l’Ajuntament, també garanteix el dret de qualsevol persona a comunicar-se i rebre documentació en castellà. El tribunal remarca que la legislació vigent no obliga al bilingüisme administratiu actiu, sempre que s’asseguri la lliure elecció de llengua del ciutadà.

La sentència també destaca que aquest dret no necessita una formalitat específica: és suficient que la persona s’expressi oralment o per escrit en castellà perquè l’administració adapti la seva resposta a la llengua escollida.

Municipis pel català

En aquesta línia, cal recordar que el juliol passat més de 70 ajuntaments van participar en la primera Trobada de Municipis Actius pel Català, organitzada per Plataforma per la Llengua, per reforçar la política lingüística als consistoris perquè esdevinguin referents lingüístics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram