El veí va ser detingut a la manifestació del 18 d’octubre. Foto: Gemma Tubert / ACN

L’Eric és un ciutadà dels Estats Units que des de fa uns anys resideix al Masnou. El 18 d’octubre passat va participar en les protestes contra la sentència de l’1-O i la Policia Nacional el va arrestar. Ara s’enfronta a una ordre d’expulsió del país i a la prohibició de participar en qualsevol altra manifestació.

La policia explica que li van requisar una estelada i dues rosques i l’acusa d’insultar-los en anglès i llençar-se sobre un agent. Els seus advocats, però, ho neguen i expliquen que va passar del revés. Marc Peiró, de la cooperativa d’assessorament jurídic IACTA, ha considerat, en declaracions a l’ACN, que el cas constitueix un “intent de limitar la seva participació política per la seva condició administrativa” i, per tant, “una vulneració dels seus drets fonamentals i els de la seva família”.

El procés de deportació es troba en la fase administrativa i la defensa no espera una decisió ferma abans de mig any. Si la resolució és condemnatòria i l’ordre d’expulsió tira endavant (cosa que la defensa dona per fet), obriran la via contenciosa. Peiró qualifica el procés d’excepcional, ja que està basat en l’article d’un decret que està pensat per a casos de conducta delictiva continuada.

Segons l’advocat, l’Eric té una conducta “impecable” i no té “ni una multa de trànsit”. “Treballa, té arrelament social, laboral i és pare de família”, assenyala Peiró.

L’advocat confia que als jutjats podran frenar l’expulsió de l’Eric, perquè “tota la jurisprudència és molt clara”. Mentrestant, aquest veí del Masnou té una ordre de prohibició de participació política que no li permet mobilitzar-se.