ERC va ser el partit més votat al conjunt del Baix Maresme. Infografia: Línia Mar

Els vots que van obtenir els partits independentistes al Baix Maresme en les eleccions municipals conformen una majoria clara i sumen més del 59% del total. ERC va ser el clar guanyador del 26-M al territori, amb el 31% dels vots, gairebé 19.000 en total. D’aquesta manera, els republicans van aconseguir imposar-se en un territori que fins ara havia apostat majoritàriament per l’antic espai convergent.

Junts per Catalunya (JxCat), hereus de l’antiga CiU, va ser relegat a la segona posició amb el 20% dels vots. Els postconvergents van ser la força més votada només a tres dels vuit municipis analitzats: Cabrera, Premià de Dalt i Premià de Mar. En aquest últim cas, però, ERC va quedar a només 424 vots de JxCat.

La CUP no va obtenir els resultats esperats i només el 8% dels votants del Baix Maresme van apostar per les seves candidatures. Tot i això, conformen juntament amb ERC i JxCat un bloc independentista contundent al territori.

PSC I CS ES MANTENEN
Contràriament al que va passar a altres comarques, el PSC es va quedar molt enrere d’ERC al Baix Maresme. Els socialistes van endur-se un 12% dels vots i van aconseguir mantenir-se en la tercera posició de les llistes més votades.

Ciutadans (Cs) en canvi no va poder superar els 6.000 vots i es va quedar a la quarta posició amb el suport d’un 10% dels votants del territori.

FORÇA MUNICIPALISTA
Les candidatures municipalistes fa anys que agafen força al Baix Maresme i aquestes darreres eleccions municipals ho van constatar. En total, aquestes llistes locals sense direcció nacional van reunir el 9% dels vots, més que els que van rebre partits tradicionals com el PP o fins i tot més vots que les candidatures del sector dels comuns.

Tot i això, cap candidatura municipalista va obtenir majories àmplies als municipis. Un cas paradigmàtic és el de Babord, una llista local que va comptar amb el suport de la CUP i Catalunya en Comú i que es va endur més de 1.500 vots a Vilassar de Mar.

PATACADA DELS COMUNS I PP
Els grans perdedors de les darreres eleccions municipals van ser, sens dubte, els comuns i el PP. Al Baix Maresme, les candidatures de Catalunya en Comú i Podem van ser presents a només tres municipis (Masnou, Vilassar de Mar i Premià de Mar) i van sumar tan sols un 6% dels vots, 3352 en total.

El PP, però, va ser el partit que va treure menys vots, tot i ser present a sis dels vuit municipis analitzats. Els populars es van quedar només amb el 3% dels vots i amb un total de 1557 vots a tot el territori.

De fet, el PP no va aconseguir representació a cap municipi del Baix Maresme, una patacada important per a un dels partits més importants de l’àmbit estatal.

ALTA PARTICIPACIÓ
Els resultats del 26-M dibuixen una panoràmica molt representativa de la ideologia dels habitants del territori, ja que els nivells de participació van superar còmodament la barrera del 60% a tots els municipis. Sorprèn, sobretot, Cabrera, on la participació va arribar fins al 73%. En canvi, el municipi a on la participació va ser menor va ser Premià de Mar, amb un 64%, una xifra important.