Concentració convocada pel Sindicat de Llogaters a les portes del Parlament el passat 9 de setembre. Foto: Marta Casado

La nova llei per regular el preu del lloguer dels habitatges ja és una realitat. El Parlament de Catalunya va donar llum verda el passat 9 de setembre a la proposició després d’un acord in extremis amb el Sindicat de Llogaters i gràcies als vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP. En contra s’hi van posicionar Cs, PSC, PDeCAT, PPC i Demòcrates, que finalment no van ser capaços de tombar la mesura.

A l’espera que els populars facin efectiu el recurs anunciat per portar la flamant llei al Tribunal Constitucional, 60 municipis catalans -entre els quals es troben les quatre capitals de província- es veuran afectats per aquesta polèmica regulació impulsada pel sindicat.

Entre les poblacions amb més de 20.000 habitants censats catalogades com a zones amb un “mercat d’habitatge tens” es troben Vilassar de Mar, el Masnou i Premià de Mar. L’objectiu de la mesura és poder regular en aquestes ciutats la “contenció” i “moderació” de les rendes, sempre que es destinin a la residència permanent dels inquilins. Això suposa una limitació en l’augment dels preus del lloguer que anirà en funció de l’índex oficial específic per cada municipi.

La llei, però, també tindrà en compte altres aspectes. Una de les modificacions incloses a última hora per comptar amb el suport de JxCat obliga a posar en vàlua les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels pisos i a excloure de la regulació als petits tenidors en situació de vulnerabilitat, amb uns ingressos inferiors als 2.000 euros mensuals incloent les rendes.