La Xarxa d’Habitatge acusa l’administradora de les finques de voler especular. Foto: Twitter (@XMaresme)

Les agències immobiliàries tenen part de la culpa de l’augment dels preus del lloguer, segons la Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme. Per això, a principis de mes l’entitat i el Sindicat de Llogateres van ocupar durant unes hores l’oficina que l’administradora Finques Far té a Premià de Mar. Ho van fer per protestar contra la situació de tres famílies a les quals se’ls ha acabat el contracte i estan amenaçades de desnonament després que se’ls hagi apujat el lloguer fins a un preu que consideren inassumible.

“El que va dir la immobiliària és que la propietària havia deixat consignes molt clares de no negociar. Que l’oferta és la que tenien”, explica una de les portaveus de la Xarxa, Emma Puig. L’ocupació de la seu de l’agència volia aconseguir, segons Puig, pressionar la immobiliària perquè “reconsideri la situació” i negociï amb els propietaris, per tal que aquestes famílies puguin quedar-se a casa seva.

Gairebé un mes després, però, l’administradora i els propietaris de les finques continuen negant-se a negociar amb les afectades, segons la Xarxa. L’empresa va respondre a l’acció de l’entitat amb un comunicat en el qual assegura que “no ens trobem davant de grans tenidors d’habitatges” i que l’ocupació de la seva seu suposa “una confrontació entre veïns”.

Des de la Xarxa reconeixen que els pisos afectats “són de particulars” i no de grans tenidors, però tot i això assenyalen que “estan vivint de la renda” i que “estan deixant les famílies al carrer”. “Volem assenyalar-los com a responsables d’això”, afegeixen.

AMENAÇA D’ACCIONS LEGALS
Finques Far recorda, en el seu comunicat, que ells no són els titulars dels pisos. A més, argumenten que l’ocupació de la seva oficina va suposar “l’assetjament al personal que hi desenvolupa la seva feina” i lamenten “la difusió de comentaris injuriosos que no tenen un mínim rigor”.

L’empresa, de fet, demana “la immediata retirada de tots els continguts publicats a les xarxes” i amenaça la Xarxa i el Sindicat de Llogateres d’emprendre “accions legals”. Al tancament d’aquesta edició, però, els precursors de l’ocupació de l’oficina no havien rebut cap demanda.

Famílies amb menors, preus inassumibles i cap alternativa

El 2018, el preu mitjà de lloguer a Premià de Mar era de 723 euros, segons l’Incasòl. Una de les famílies afectades per l’augment del lloguer d’un dels pisos que administra Finques Far, però, ja pagava 800 euros i ara hauria de pagar-ne 950 si vol mantenir casa seva, segons apunta la Xarxa d’Habitatge del Baix Maresme.

Per a aquesta família, l’únic que demana l’entitat és que pugui renovar el contracte amb el mateix preu que tenia. Però hi ha situacions més vulnerables.

Una de les famílies afectades havia de ser desnonada a principis d’octubre, però els serveis socials van aconseguir ajornar-ho fins al 15 de novembre, ja que es tracta d’una família monoparental amb menors i en situació de vulnerabilitat. La tercera de les famílies, en canvi, té només un sou a casa i la propietat directament no va voler-los renovar el contracte “de cap manera”, segons la Xarxa.

L’entitat assegura que el problema és que no hi ha un parc públic d’habitatge per donar resposta a aquests casos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram