La capçalera de la manifestació que va tenir lloc a Premià. Foto: Crida

Prop de mig centenar de persones van manifestar-se el passat 11 de juny pels carrers de Premià de Mar per reclamar una mobilitat més sostenible. Sota el lema Recuperem la ciutat, confinem els cotxes, els participants van ocupar la carretera N-II a l’altura de la masia de Can Manent per denunciar la manca de resposta per part de les administracions competents pel que fa a les demandes en matèria de mobilitat i reducció del trànsit. També van exigit un pla de xoc urgent que eviti que s’assoleixin els nivells de contaminació anteriors al període de confinament decretat per l’estat espanyol per la pandèmia del coronavirus.

Segons dades facilitades pel grup municipal de la Crida Premianenca, abans de l’inici de la quarantena preventiva, Premià rebia un total de 15.000 cotxes diaris i s’hi feien prop de 6.700 desplaçaments interns diaris en automòbil, cosa que suposa només un 13% del còmput global de trajectes, que majoritàriament es fan caminant. A més, els càlculs apunten que encara hi ha almenys uns 5.600 vehicles aparcats a la via pública, dels quals un 50% no es mou en tota la jornada. “Avui hem pogut imaginar per un moment la N-II per fi pacificada i gaudir d’un Premià de Mar per a la seva gent”, assegurava a través de les xarxes el regidor de la Crida Andreu Mumbrú, un dels impulsors de la concentració.

Les imatges de veïns ocupant els carrers, però, no només es van veure a Premià. En altres ciutats com Badalona o Santa Coloma de Gramenet també es van organitzar marxes de protesta sota el mateix lema.