Foto: Crida Premianenca

Prop d’una cinquantena de veïns van atacar amb pedres aquest diumenge a la nit un pis ocupat per un grup de joves migrats a Premià de Mar. Els fets es van produir poc abans de les onze, quan els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís que s’estava produint una baralla a l’avinguda Lluís Companys del municipi. En personar-se al lloc, els agents van comprovar que mig centenar de persones es concentraven a la porta d’un habitatge recentment ocupat per un grup de joves migrats. Els manifestants -que conformaven una espècie de patrulla ciutadana- havien fet llançament de pedres contra l’edifici i havien aconseguit accedir a l’interior del pis, provocant danys materials i ferint lleument un dels inquilins.

La gran presència de concentrats -que van increpar els agents i van fer destrosses al mobiliari urbà- va obligar la policia a demanar reforços i es van haver de realitzar diverses càrregues per aconseguir dispersar finalment el grup. Segons informa el cos, cinc policies van resultar ferits i ja s’ha obert una investigació per provar d’esclarir els fets i identificar els autors de l’atac.

L’alcalde de Premià de Mar, Miquel Àngel Méndez, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a TV3 que l’incident “no és un atac racista, és un atac contra presumptes delinqüents” i apunta que els delictes que s’han anat produint durant les últimes setmanes suposadament relacionats amb aquest grup de joves “poden justificar que la gent estigui molt nerviosa”. “Un alcalde no pot justificar l’atac violent a un pis amb menors, maquillar discursos racistes i criminalitzar migrants. No és només inoperància, no haver fet res durant setmanes, és que el govern forma part del problema”, ha assenyalat contundent el regidor de Crida Premianenca, Andreu Mumbrú, en resposta a les declaracions del batlle.

Méndez ja va denunciar en un vídeo el passat divendres la “inseguretat” que es viu al municipi i exigeix més presència policial i que la Generalitat i l’estat espanyol actuï davant la situació dels joves immigrants: “La Generalitat tutela els menors però quan arriba la majoria d’edat els deixa al carrer, sense llar i sense feina i això genera problemes que patim la societat”.

En el mateix vídeo, l’alcalde criticava la “facilitat” per ocupar habitatges, que poden derivar en “problemes de convivència”, però feia una crida a mantenir la calma: “Hem de reconèixer el sentiment de ràbia que té la població, que compartim, però és moment de demanar calma i deixar actuar les forces de seguretat”.