Part de l’equip responsable de l’àrea de pacients infectats pel virus de l’Hospital de Mataró, centre de referència del Maresme. Foto: ACN

La pandèmia del coronavirus ha fet estralls a les poblacions del Baix Maresme. Segons la informació facilitada per la Generalitat de Catalunya, més de 2.000 persones podrien haver-se contagiat amb la malaltia al territori, sumant les dades registrades als municipis del Masnou, Premià de Mar, Vilassar de Mar, Alella, Teià, Cabrera de Mar, Premià de Dalt, Vilassar de Dalt i Cabrils.

Això suposa que aproximadament l’1,7% de la població de la zona podria estar afectada per la Covid-19. Tanmateix, a l’espera de la realització de més proves de detecció, el nombre de positius confirmats no supera els 700 veïns, una xifra encara lluny dels 1.615 registrats a Badalona o els 12.000 de Barcelona.

Entre les localitats esmentades, Premià de Mar és el municipi amb una xifra més alta d’infectats amb almenys 247 persones confirmades i més de 325 casos sospitosos. Un percentatge elevat d’aquests contagis hauria tingut lloc a la residència Ca n’Amell, on es van registrar 24 morts entre els usuaris abans de la intervenció del Govern català i del Consorci Sanitari del Maresme, que n’ha assumit la gestió.

La següent població al rànquing és el Masnou, que ja compta amb 110 positius i prop de 260 possibles. Tancant les tres primeres posicions de la llista hi ha Alella. Aquesta localitat ha registrat la infecció d’un total de 100 veïns, unes dades que podrien doblar-se si es confirmen els prop de 176 casos sospitosos. Això implica que més del 3% dels ciutadans podria estar infectat per la malaltia, un percentatge gairebé dues vegades superior a la mitjana de la zona.

PENDENTS DEL DIAGNÒSTIC
Entre les ciutats de més de 20.000 habitants del Baix Maresme, Vilassar de Mar és un dels municipis que està sortint més ben parat pel que fa a nombre de positius. Segons la informació facilitada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), les autoritats només han registrat 86 casos, una xifra que podria augmentar considerablement de confirmar-se les més de 200 persones sospitoses d’haver-se contagiat pel virus.

Pel que fa a les poblacions de Premià de Dalt i Vilassar de Dalt, ambdues presenten dades semblants. Premià ha comptabilitzat un total de 45 infectats i 107 possibles i Vilassar gairebé 30 contagiats i 82 pendents de confirmació.

Les xifres cauen considerablement als municipis de Teià, Cabrera de Mar i Cabrils. El primer només té 22 positius registrats i 79 casos sospitosos. Tanmateix, en tractar-se d’una localitat de poc més de 6.300 habitants, el percentatge de veïns possiblement afectats és gairebé de l’1,6%.

Les dades són lleugerament millors a Cabrils, on l’administració té comptabilitzades 25 infeccions per la Covid-19 i està a l’espera del diagnòstic de 69 persones. Cabrera de Mar és el municipi que tanca aquest rànquing amb 25 veïns confirmats i 32 pendents de les proves de detecció de la malaltia.