El Ple va donar suport a una resolució que reprovava el Rei. Foto:Arxiu

L’Estat ha portat l’Ajuntament del Masnou als jutjats per haver donat suport a una resolució del Parlament de Catalunya. La moció era una declaració institucional, aprovada al Ple de novembre de 2018, en la qual el consistori mostrava el seu acord respecte a una sèrie de plantejaments que va fer el legislatiu català, entre els quals destaquen “el compromís amb els valors republicans” i l’aposta per abolir la monarquia.

La resolució parlamentària a la qual feia referència l’esmentada moció es va aprovar l’11 d’octubre de 2018. En ella, el Parlament reprovava “els actes repressius contra la ciutadania” que consideraven que havien tingut lloc l’1 d’octubre de 2017, dia que es va celebrar el referèndum sobre la independència, i condemnava “la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals”.

Segons explica a Línia Mar l’alcalde Jaume Oliveras, El Masnou no ha estat l’únic ajuntament en rebre un recurs semblant per part de l’Estat. L’alcalde assenyala que presentaran al·legacions per tal d’evitar que hagi de comparèixer davant del tribunal, ja que considera que només es tracta d’una declaració política, com altres similars que s’han aprovat al Ple.

A l’escrit que va rebre l’Ajuntament, l’Advocacia de l’Estat no especifica les raons per les quals interposen el recurs i només es remeten al text aprovat al Parlament (el qual va ser ratificat pel Ple municipal a través d’aquella moció aprovada el novembre de 2018). Oliveras, però, considera que la raó principal és l’esment que es fa sobre la monarquia al text parlamentari. En concret, la resolució ressalta “l’aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.