El nivell del mar ha pujat uns 14 centímetres en 25 anys i les onades dels temporals han crescut 30 centímetres. Foto: AMB

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) adverteix que les platges del nord de Barcelona han perdut uns 30.100 metres quadrats de sorra en els darrers cinc anys. Segons dades que recull ‘l’Estudi sobre les tendències de canvi climàtic a les platges metropolitanes’, caldrien 965.045 metres cúbics de sorra per regenerar les platges més afectades, com les de Badalona i Montgat, que segueixen en un estat crític i de vulnerabilitat extrema.

En el cas d’aquesta darrera, ha perdut el 70 % de les seves platges en quatre anys fruit dels temporals que han afectat el litoral. Amb tot, destaquen que el nivell del mar ha pujat uns 14 centímetres en 25 anys, i que les onades que es produeixen durant els temporals han crescut 30 centímetres.

La pèrdua de 30.100 metres quadrats de sorra a les platges del Barcelonès Nord i el Baix Maresme suposa el 13% del seu total en quatre anys. L’última campanya batimètrica del litoral metropolità nord del Servei de Cartografia de l’AMB el passat maig del 2024 constata que les reduccions de volum de sorra fins a una fondària de dos metres són molt similars a les observades a la platja emergida. Així, a dos metres sota l’aigua, s’ha perdut un 16% de sorra.

Platges Maresme

Impacte del temporal a la costa maresmenca el passat gener. Foto: ACN

Montgat, el més afectat

El cas més crític és el de les platges de Can Tano, Montsolís i Toldos, a Montgat, que, han desaparegut totalment.

L’estudi assenyala que ha incrementat el nombre total de temporals, així com els de sud i sud-oest en detriment dels episodis de llevant a la costa metropolitana. Al litoral metropolità nord es produeixen tres temporals de component sud més per dècada. Un increment de la freqüència que impedeix la regeneració natural de les platges.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram