El dispositiu dels Mossos d’Esquadra desplegat per actuar davant l’atac contra el pis dels joves migrants a Premià de Mar. Foto: Crida Premianenca

La tensió esclatava la nit del passat diumenge 14 de juny. Mig centenar de veïns es concentraven a la porta d’un pis a la plaça del Doctor Ferran de Premià de Mar ocupat per un grup de joves migrants, a qui responsabilitzaven de l’increment de delictes i de la sensació d’inseguretat al poble. Els manifestants -que conformaven una espècie de patrulla ciutadana- feien llançament de pedres contra la façana i aconseguien accedir a l’interior de l’habitatge, provocant danys materials i ferint lleument un dels inquilins.

El greu incident treia a la llum un malestar veïnal que feia setmanes -des de l’agressió d’un grup de joves a un Mosso d’Esquadra fora de servei- que era palpable a les xarxes socials i a través de certs grups en aplicacions com WhatsApp o Telegram, on alguns usuaris ja havien manifestat la intenció d’anar a pisos ocupats on viuen joves migrants per agredir-los i s’utilitzaven expressions com “matar Menas”. Precisament, aquest tipus de missatges racistes i d’amenaces van ser els que van portar una quarantena de col·lectius a firmar un manifest on es denunciaven els fets i s’instava les autoritats a no “deixar passar” aquestes actituds per evitar episodis com el que es va viure en un centre de menors del Masnou temps enrere, on quatre menors van acabar a l’hospital.

L’alerta de les entitats locals, però, no va aconseguir frenar la proliferació d’un discurs racista entre un grup reduït del conjunt de veïns afectats que volien posar fre a la sensació d’inseguretat. El detonant, finalment, va ser el presumpte abús sexual en grup que va denunciar una dona dimecres 10 de juny, quatre dies abans de l’atac. Segons denuncien diverses entitats, el cas -que encara està sent investigat per la policia catalana- va ser gairebé immediatament atribuït a aquest grup de joves migrants que vivien a la plaça del Doctor Ferran, augmentant la crispació entre el veïnat i derivant en l’incident violent del 14 de juny.

“No és un atac racista, és contra presumptes delinqüents”, va dir l’alcalde Méndez

“Entenem que els veïns estiguin indignats per la inacció de l’Ajuntament, però si no deslegitimem aquest tipus de conductes tindrem un municipi on tot se solucioni amb violència”, apunten des de la secció local del col·lectiu Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, que consideren que els indicis eren suficientment clars com per haver actuat abans si realment els veïns tenien un problema amb aquest grup de joves.

“DELINQÜENTS”
“No és un atac racista, és un atac contra presumptes delinqüents”. Amb aquestes paraules es referia a l’incident en una entrevista l’alcalde de Premià de Mar, Miquel Àngel Méndez, que afegia que els delictes de les últimes setmanes suposadament relacionats amb aquest grup de joves podien “justificar que la gent estigui molt nerviosa”. “Un alcalde no pot justificar l’atac violent a un pis amb menors, maquillar discursos racistes i criminalitzar migrants. No és només inoperància, no haver fet res durant setmanes, és que el govern forma part del problema”, responia contundent el regidor de la Crida Premianenca, Andreu Mumbrú, que ja ha presentat una moció per a la creació urgent d’un pla local de seguretat.

En aquesta mateixa línia i després d’una junta extraordinària de portaveus, el consistori va acordar la creació d’una Taula de Seguretat per abordar el problema i ja va anunciar un primer paquet de mesures, com ara un reforç dels efectius de policia al municipi i la instal·lació de més càmeres de seguretat, entre d’altres.

COORDINACIÓ
Per la seva banda, l’Ajuntament del Masnou va mantenir una reunió el passat 8 de juny amb representants de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra i la directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes, per tal de consensuar actuacions de manera coordinada per combatre la “creixent sensació d’inseguretat” que també es viu en aquest municipi.

A la trobada es va tractar la problemàtica que suposen alguns grups de joves que serien responsables de prop de 70 delictes a la zona en els últims mesos. Entre les propostes, un reforç presencial dels efectius policials, una de les mesures que també porta temps reclamant Mataró, que en un comunicat va posicionar-se en contra de les patrulles ciutadanes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram