Un dels floricultors del Mercat de Flor i Planta Ornamental. Foto: ACN

L’aplaçament de la diada de Sant Jordi fins al 23 de juliol farà caure a la meitat la producció local de roses. Segons calculen els floricultors del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, que té la seva seu a Vilassar de Mar, només es podran cultivar 100.000 unitats del total de 200.000 que es produeixen habitualment. “Ja no és època: la calor i la poda no és la mateixa que en el seu moment òptim”, assenyala en declaracions a l’ACN el portaveu del Mercat, Ignasi Ruiz.

La majoria de roses que es regalen tradicionalment cada 23 d’abril ja fa diverses edicions que són importades de països com Colòmbia o Equador. Només el 5% d’aquestes flors surten dels viverns catalans. La pandèmia del coronavirus farà més pronunciat aquest greuge comparatiu degut a les condicions climàtiques, que no seran les ideals per al cultiu a l’estiu. En total, la previsió del sector és poder disposar d’entre tres i quatre milions de roses, una xifra que dependrà, fonamentalment, de les importacions del mercat colombià.

Pel que fa a la “versió reduïda de Sant Jordi a l’abril”, Ruiz denuncia les dificultats que han tingut els floristes pel que fa al subministrament i la venda de roses online. “Només arribava un avió de càrrega a la setmana”, assegurava el portaveu, que afegia que la producció local ha estat mínima. Malgrat la delicada situació del sector, els floricultors celebren la “molt necessària” celebració de Sant Jordi al juliol. “No s’està facturant ni un euro i aquesta oportunitat s’ha d’aprofitar”, conclou Ruiz.