Assistents al concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi amb FFP2. Foto: ACN

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat en col·laboració a l’empresa de Vilassar de Mar Palens la primera mascareta FFP2 completament biodegradable del món. Aquest pioner equip de protecció manté el disseny de les mascaretes tradicionals i aconsegueix una gran capacitat de filtratge de partícules gràcies a una estructura a base de nanofibres.

Després de l’èxit de la primera generació de mascaretes ideades per investigadors del CSIC sota el nom de Proveil, els impulsors de la iniciativa va valor seguint apostant per avançar en la configuració d’un producte segur, però que a la vegada contribuís a reduir la gran quantitat de residus sanitaris que s’estan generant a causa de la pandèmia del coronavirus. Amb aquesta voluntat va néixer la primera mascareta amb filtres biodegradables, un prototip anterior a l’actual que comptava amb cordes ajustables de goma.

El nou model 100% compostable substitueix precisament aquest mecanisme de subjecció per un material derivat del blat de moro. Una altra de les característiques especials del disseny dels productes Proveil és que utilitzen com a base de l’estructura aquestes nanofibres en comptes del poliprè, el material amb el qual es fabriquen les mascaretes tradicionals que es poden trobar en el mercat.

Les noves mascaretes completament biodegradables es fabricaran a la seu de la companyia Palens al Camí del Mig de Vilassar de Mar i podran ser comercialitzades quan obtinguin la certificació europea.