La platja d’Ocata al Masnou durant la fase intermèdia de desescalada. Foto: Mariona Rifà

El Maresme ha arrencat la desescalada a dues velocitats diferents. La proposta del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha promocionat la zona nord de la comarca -que depèn de la regió sanitària de Girona- a la fase 1 i ha aïllat el Baix Maresme, que continua a l’estadi inicial de desconfinament en pertànyer a la regió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquesta situació no només ha caigut com una gerra d’aigua freda sobre el petit comerç de la vintena de municipis que conformen la part sud de la comarca, sinó que també ha contribuït a augmentar la incertesa pel que fa a l’inici de la temporada de bany a les platges.

“Desconfinar el Maresme a dues velocitats crea disfuncions però entenem que hi ha uns criteris sanitaris que s’imposen a una realitat territorial” assenyalava l’alcalde de Vilassar de Mar i president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Una d’aquestes disfuncions serà la recuperació del turisme i el començament de la temporada de bany. Segons apunten des de l’Ajuntament de Premià de Mar, encara és massa d’hora per certificar quan es podrà reprendre l’activitat normal a les platges i encara no s’ha posat sobre la taula del consistori aquesta qüestió.

Tanmateix, a Barcelona, per exemple, la previsió és que s’obri la temporada de bany amb l’entrada del municipi a la fase 2 de desescalada. Partint d’aquest criteri, el Baix Maresme no podria donar per inaugurada la temporada d’enguany fins al 8 juny com a molt aviat, juntament amb la resta de poblacions dependents de la regió metropolitana nord. Mentrestant, des dels diferents ajuntaments continuen apel·lant a la responsabilitat ciutadania per fer un bon ús de les platges i els passeigs fins a poder recuperar la normalitat.