Entrevistem l’alcalde de Vilassar de Dalt pocs dies abans de l’inici de la campanya electoral dels comicis municipals del 24 de maig. Xavier Godàs analitza les polítiques fetes pel seu govern municipal i explica les motivacions per integrar-se dins el nou projecte d’Ara Vilassar.

Pocs dies abans de les eleccions municipals del 24 de maig, quin balanç fa del mandat que ara acaba?
A Vilassar sempre s’ha dit que tenim una situació molt delicada, i és veritat. Nosaltres hem entomat l’administració i hem gestionat un municipi amb moltes possibilitats. La valoració més positiva és que hem endreçat la situació econòmica. Estem en una situació estable i estem pendents d’una operació que ens permetrà desfer-nos de bona part del deute municipal.

Quina?
Una dació en pagament d’actius immobiliaris.

Quin és l’estat actual del deute municipal?
Estava en un 31% i ara se situa en un 28%. Amb aquesta dació en pagament és possible que puguem disminuir un terç del deute de cop. Vull remarcar que des de l’Ajuntament hem reduït les depeses de diferents àrees, però sense deixar de prestar cap servei. En alguns casos, com en les polítiques d’atenció social, fins i tot som més eficients i prestem més serveis. Aquí prioritzem les persones per davant dels bancs.

Com s’aconsegueix contenir l’economia i, al mateix temps, no deixar de prestar serveis?
Reestructurant el deute i fent-lo més digerible a llarg termini, així com generant activitat. Hem volgut acabar bons projectes, com la biblioteca, i n’acabarem d’altres com el del polígon industrial. Estarà acabat a principis de l’estiu i hi vindran empreses que generaran activitat econòmica.

Vostè ha fet referència a prioritzar les persones per davant dels bancs. La responsabilitat d’haver contret el deute municipal és de les entitats bancàries o dels successius governs municipals?
Jo crec que tots els governs de tots els colors, durant els anys de la democràcia, han intentat fer el millor per Vilassar. Prestem molts serveis no obligatoris, com els serveis socials, llar d’infants, promoció econòmica, cultura o esports.

Canviant de tema, un dels punts més conflictius del mandat ha estat el projecte d’equipament funerari. És un fracàs que no es dugui a terme?
No ens fa res dir que finalment no hem tirat endavant el projecte, i cal fer autocrítica.

Si pogués tornar enrere, actuaria de forma diferent?
Els tràmits administratius han estat impecables, hem treballat de mutu acord amb la Generalitat, que és qui dóna els permisos, i no vam arribar a definir cap projecte, sinó una espècie d’avantprojecte.

Potser l’Ajuntament no hauria d’haver rebut un avançament de diners per part de les empreses adjudicatàries, que després ha hagut de retornar…
Això, al cap i a la fi, ha servit de crèdit. Els 735.000 euros avançats es van destinar al deute i a la despesa corrent. Ara hem retornat aquesta quantitat a partir dels lloguers d’un complex hoteler i esportiu que nosaltres hem promogut. No hem hagut de tocar cap servei que prestem.

Després de la renúncia al nou equipament funerari, en quin moment es troba la municipalització del cementiri parroquial?
Estem ultimant el projecte per tal que el grup assessor del bisbat doni la llum verda o faci les esmenes pertinents per començar la municipalització. Hi ha bones vibracions.

Entrant en matèria política, quin ha estat el motiu pel qual el Grup d’Esquerres (GEVD) ha decidit integrar-se dins d’Ara Vilassar, juntament amb ERC i Opció per Vilassar?
La vida és canvi i el GEVD ha canviat moltíssim el tarannà polític. Hem deixat enrere les ximpleries endogàmiques i hem arribat a una confluència de tres grups, que sobretot són tres línies de persones que ens hem entès. El que ens uneix és molt més que el que ens separa i seria poc intel·ligent mantenir-nos per separat.

El fet d’anar amb un partit de matriu nacional com ERC pot restar caràcter municipalista?
No, perquè estic convençut que farem una política autònoma. D’altra banda, apostem per reforçar una de les tres forces que a nivell nacional estan portant les regnes del procés sobiranista. Hem d’arribar el dia 24 a la nit, des del punt de vista nacional, amb aquestes tres formacions enfortides.

A les eleccions també s’hi presenta una candidatura conjunta de CiU i Corporació Electoral Vilassarenca (CEV). Serà una lluita a dos per l’alcaldia?
No. L’ambient general tendeix a la fragmentació. La governabilitat s’haurà d’assegurar amb cintura, empatia i diàleg. De moment cal esperar per veure què passa el dia 24. Pel que fa a l’acord entre CiU i CEV, a la papereta només hi apareixen les sigles de la federació nacionalista. Per tant, la gent que els voti, ho farà per CiU, no per cap coalició.

Ja sap amb quin partit pactaria després de les eleccions, en cas que sigui necessari?
Nosaltres pretenem guanyar les eleccions i haurem de treballar molt perquè no tenim res garantit. Volem una campanya neta, feta amb arguments, amb capacitat de mantenir els ponts, perquè la nostra formació estarà disposada a parlar, tan si cal com si no, amb la resta de grups.

Un cop passin les eleccions municipals, quins són els principals reptes per al proper mandat que es planteja si esdevé alcalde de nou?
Des del punt de vista de l’administració, hem de completar el que hem començat. Apostarem per una administració pública àgil, un manteniment dels serveis públics no obligatoris com l’atenció social, la cultura, la joventut o l’educació. El model de Vilassar de Dalt és aquest i el volem fer més eficient. No renunciem a aquests serveis i desobeirem les normatives estatals que intentaran imposar retallades. En segon lloc, desplegarem els polígons industrials, que s’acabaran completant en aquest mandat. Hem de ser una vila industrial, perquè tenim clar que no volem ser un poble dormitori.

Seguiran apostant per esdeveniments com el festival Revela-T o l’Unics Fashion Market?
Sí, totalment. Volem potenciar tots aquells projectes que situen Vilassar de Dalt al mapa. Aquí cal ressaltar el Revela-T, l’Unics Fashion Market, la Fira del bolet i la natura i l’Open House. Vilassar de Dalt ha de ser la capital turística del Baix Maresme.

Com s’arribarà a aquest objectiu tan ambiciós?
Hem de traçar una estratègia de promoció econòmica a través d’un turisme familiar i de qualitat, basat en el nostre patrimoni i capital humà.

Ja per acabar, de quina manera creu que influirà el procés sobiranista en les eleccions municipals del 24 de maig?
El món municipal és molt especial. De vegades, el vot en funció de les persones que es presenten pot ser preponderant, tant en els casos dels independentistes com dels que no ho són. Per exemple, aquí pot haver-hi gent no independentista que voti Ara Vilassar. De totes maneres, no ens hem d’obsessionar perquè l’element central del procés serà el 27 de setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram