Andreu Francisco ens rep a l’Ajuntament d’Alella quan falten dos mesos per a les eleccions municipals. Fa balanç del mandat que està a punt d’acabar i repassa temes d’actualitat del municipi, com el futur de la Torre del Governador o les jornades d’emprenedoria Enlaira’t, entre altres.

Com valora el mandat municipal que està a punt de finalitzar?
El podem valorar positivament. Ha estat un període difícil per la conjuntura econòmica, que ha afectat els recursos de les administracions i sobretot la ciutadania, que n’ha patit les conseqüències directament. Els ajuntaments hem intentat arribar fins on abans no feia falta. Faig un balanç positiu perquè hem pogut ajudar molta gent, hem mantingut les finances municipals en bon estat i hem afrontat noves inversions i serveis que han entrat en funcionament.

Quin balanç fa del pacte amb PSC i CiU?
Des del 2004 hem governat amb el PSC. Fa un any i mig vam considerar oportú incorporar CiU al govern, cosa que ens ha permès aprovar amb el màxim consens temes d’importància per al poble, com el nou planejament urbanístic.

Després de les eleccions municipals del maig, es plantejaria pactar amb el PP, com ja va fer el 2003?
Les circumstàncies han canviat molt. Llavors, després d’estar mesos en minoria, vam passar a buscar formacions que ens donessin suport per poder frenar la proposta urbanística que s’havia dut a terme anteriorment. Aquells que ens van voler donar suport van ser la Lliga Social d’Alella i el PP i per això vam pactar en aquell moment. No em penedeixo del que vaig fer, però ara com ara no pactaria amb el PP.

La raó és el procés sobiranista?
No. Tenim ideologies molt diferents, tant pel que fa al model socioeconòmic com al model nacional. Ara hi ha altres formacions amb els quals poder pactar, i en cap cas el PP és una d’elles.

Si vostè surt escollit alcalde, quin paper pot jugar l’Ajuntament d’Alella per col·laborar amb el procés d’autodeterminació?
Nosaltres ja hem liderat l’exercici de sobirania fiscal a Catalunya. Hem demostrat que el fet de pagar impostos a la Generalitat o a l’Estat és una qüestió de simple voluntat política. Hem d’esperar a veure el resultat de les eleccions del 27 de setembre, però el món municipal haurà d’empènyer el procés donant suport al Parlament, a la Generalitat i a la ciutadania.

Com s’haurà de materialitzar aquest suport?
A través dels impostos, per exemple. Si tots els ajuntaments catalans i les empreses paguessin impostos a la Generalitat, faríem una passa efectiva de cara a la desconnexió de l’estat espanyol.

Quina és la situació actual de la Torre del Governador?
Hi ha un inversor interessat a tirar endavant un projecte hoteler. Té acords amb l’empresa del grup de La Caixa que és propietària de la part del terreny on hi ha els edificis. També té un acord amb l’empresa Torre Bernades SL, propietària dels jardins, per si es tanquen els acords per la zona dels edificis. Esperem que això es pugui formalitzar a curt termini i pugui haver-hi un projecte que restauri la Torre i li doni una activitat. L’Ajuntament ha signat un acord amb l’empresa propietària dels jardins per tal que, si l’operació d’aquest inversor hoteler no acabés de reeixir, tinguem durant un any l’opció de compra d’aquesta part de la finca. D’aquesta manera, passaríem a tenir una posició de control i força sobre el futur de la torre del Governador.

Digui si li podem posar nom a aquest inversor. És l’empresari rus Vadim Sukharev?
Això és el que ha sortit publicat als mitjans de comunicació.

Ho pot confirmar o desmentir?
Ha sortit publicat a La Vanguardia, a la Revista Alella i ningú ho ha desmentit. És possible que sigui aquest el seu nom.

Possible?
Sí. És el representant d’una empresa que està al darrere d’aquesta operació. L’inversor té un acord amb l’empresa del grup La Caixa que està intentant tancar, per poder anar a escripturar la finca. D’altra banda, té una opció de compra futura sobre els jardins. En el moment en què es concreti la signatura amb l’empresa propietària dels edificis, se signarà l’acord pels jardins i passarà a ser el propietari de tot el sector urbà destinat a equipaments, hotels i oficines.

Serà un hotel de luxe?
Per les característiques de la finca segurament tindrà entre quatre i cinc estrelles. Ens interessa l’activitat econòmica que se’n derivarà perquè permetria a altres empreses del municipi donar serveis a l’empresa hotelera i podrien sorgir noves iniciatives en l’àmbit de l’enoturisme i el lleure.

Diversos experts, com l’ex cap d’anàlisi de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Carlos Qúilez, han alertat en repetides ocasions que Catalunya és un destí força habitual per al blanqueig de diner rus. Li fa por que la inversió a la Torre del Governador sigui un nou exemple d’aquest fet?
Aquest inversor té negocis formals a Rússia. Fins allà on sabem, és un empresari d’èxit que se n’ha sortit i té la voluntat d’invertir a Alella. En el moment que tanqui l’operació, veurem si l’origen d’aquests diners és prou bo o no, i si s’acaba concretant, voldrà dir que aquesta gent és més que solvent.

Com ha afectat la crisi a Alella?
Va trigar uns mesos més a arribar a causa del perfil socioeconòmic de la població. Hem dotat, fins on ha estat necessari, l’àrea de Serveis Socials. D’altra banda, l’atur s’ha doblat en aquests anys.

Concretament, el 2014 es va tancar amb una taxa d’atur del 8,38%, o el que és el mateix, amb 410 persones sense feina. Hi ha alguna manera d’acabar totalment amb la desocupació?
En economia s’estableix que hi ha un atur tècnic, que és el d’entrada i sortida de la gent dels llocs de treball, i se situa al voltant del 5%. Des de l’Ajuntament hem intentat posar els recursos per acompanyar les persones que s’han quedat a l’atur aquests anys. Entre altres coses, hem col·laborat amb el Masnou i Teià per impulsar el centre d’emprenedoria de la Casa del Marquès. De tota manera, la possibilitat de reduir els índexs d’atur supera bastant les capacitats que tenim els ajuntaments.

Parlant del Masnou i Teià, els dos municipis s’han incorporat a les jornades d’emprenedoria organitzades per tercera vegada per l’Ajuntament d’Alella i que enguany reben el nom d’Enlaira’t. Com valora la seva participació?
Estem satisfets que s’ampliï la participació amb aquests dos municipis. És una bona oportunitat perquè gent amb idees vingui a escoltar professionals que se n’han sortit amb els seus negocis. L’objectiu és facilitar i acostar recursos a gent amb alguna idea de projecte.

L’emprenedoria és una bona eina per lluitar contra l’atur?
La crisi ha fet que moltes persones hagin hagut de reinventar-se. El fet d’emprendre parla molt bé d’aquestes persones que intenten fer un projecte professional a partir d’una idea.

Una altra eina de promoció econòmica, i en aquest cas també turística, podria ser la Denominació d’Origen Alella?
Estic convençut que en els pròxims quatre anys farem un salt qualitatiu important en aquest sentit. Cal que ens enfortim per esdevenir una opció d’enoturisme de referència, també més enllà del nostre país. Projectes com el de la Torre del Governador són fruit de la feina feta fins ara.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram