ERC es va imposar clarament al Baix Maresme el 28-A. Infografia: Línia Mar

El Baix Maresme va apostar clarament per ERC en les darreres eleccions generals. Els republicans van obtenir el 31% dels vots del territori el 28-A, gairebé el doble que la resta de formacions més votades. La segona força va ser el PSC, amb un suport del 18% dels votants, tot i que es va quedar a prop de deu mil vots d’ERC (22.034 contra 12.704).

Un 15% dels votants del territori van votar Junts per Catalunya (JxCat), una xifra que és lleugerament inferior als resultats que va obtenir Convergència i Unió (CiU) a les generals del 2016, en les quals van superar el 15% a pràcticament tots els municipis del Baix Maresme.

En Comú Podem (ECP) va obtenir un 14% dels vots al territori, només mil vots menys que JxCat. Ciutadans (Cs) va ser la cinquena força més votada, amb el suport de l’11% dels votants. Finalment, el PP no va aconseguir superar el 4% i va aconseguir només sis-cents vots més que Vox, que es va endur el 3% dels vots.

LA PARTICIPACIÓ, CLAU
L’augment de la participació va ser clau en la configuració final dels resultats. El municipi que va tenir una participació més alta va ser Cabrera de Mar, on va votar el 85% de les persones censades, un augment de 14 punts respecte dels comicis del 2016. A Vilassar de Mar, Teià i Cabrils la participació va arribar fins al 83%. Premià de Dalt i Vilassar de Dalt van tenir el mateix nivell de participació: un 81%.

A Alella i El Masnou la participació va ser del 80%, només un punt per sobre del municipi del Baix Maresme que va tenir menys participació, Premià de Mar, amb un 79%.

ERC S’IMPOSA A VILASSAR
ERC va aconseguir imposar-se a tots els municipis del Baix Maresme, però el seu resultat més contundent va ser a Vilassar de Dalt, on va obtenir un 36% dels vots, més del doble que la segona força més votada, JxCat (17%).

Els republicans van aconseguir una xifra semblant a la localitat veïna, Vilassar de Mar, on van arribar fins al 32% dels vots i van estar molt a prop de doblar, en aquest cas, el PSC, que es va quedar en el 17%. JxCat va ser, finalment, la tercera força més votada al municipi amb un 16%. ECP es va quedar amb el 13%, Cs amb el 9% i el Front Republicà va superar el PP i Vox, amb un 4% dels vots.

EL MASNOU, REPUBLICÀ
Així com a Vilassar de Mar, ERC va aconseguir un 32% dels vots a un altre municipi governat pels republicans: El Masnou. El PSC es va posicionar com a segona força amb un 18% al poble, mentre que ECP va arrabassar a JxCat la tercera posició amb un 15% dels vots (només per un centenar de vots de diferència). Cs va rebre el 10% dels vots, el PP el 4% i el Front Republicà un 3%.

JXCAT PERD A PREMIÀ DE MAR
El municipi del Baix Maresme on ERC va obtenir un suport més baix va ser a Premià de Mar, on es va quedar amb el 27% dels vots. El PSC va quedar a prop seu, amb el suport d’un 21% dels votants, mentre que ECP va aconseguir un 17% dels vots. Ciutadans va ser la quarta força al municipi, amb un 12%, i JxCat va obtenir només un 10% dels vots, un resultat sorprenent si es té en compte que el partit governa al municipi.