Una florista amb mascareta al Mercat de Flor i Planta Ornamental. Foto: Jordi Pujolar / ACN

Els floricultors encaren aquestes primeres setmanes de desconfinament amb optimisme. Després dels bons números registrats malgrat l’estat d’alarma amb la versió confinada de Sant Jordi, la reobertura del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, que té la seva seu a Vilassar de Mar, permetrà al sector començar a recuperar-se del “gran desastre empresarial i econòmic” viscut des de l’inici de la pandèmia del coronavirus.

“Les perspectives no són bones, però esperem que la gent ens doni un cop de mà i posi flors i plantes a la seva vida”, assenyala en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies Mercè Martínez, una de les productores del mercat. Per molts dels floricultors, la facturació ha estat pràcticament nul·la des del passat 13 de març, l’últim dia que es va poder obrir el mercat, pocs dies abans de la diada de Sant Jordi. L’impacte de l’obertura física de les petites floristeries està encara per veure, però la previsió és que serveixi per acabar de reactivar un sector que ha sobreviscut gràcies a les comandes per internet i a l’èxit del servei a domicili. “La floristeria tota la vida ha fet sempre servei a domicili, però aquesta crisi serà un abans i un després. Ens estem acostumant a comprar per internet”, assegura Martínez, que preveu aquesta transició digital inevitable.

Malgrat l’optimisme, els floricultors recorden que els primers càlculs apunten que l’ajornament de Sant Jordi farà caure la producció local de roses a la meitat, ja que només podran cultivar-se 100.000 unitats a causa de les condicions del clima.