Una de les exposicions de l’edició d’enguany del festival Revela’t. Foto: Aj.

La vuitena edició del festival internacional de fotografia analògica contemporània Revela’t de Vilassar de Dalt va aconseguir superar les adversitats i finalment es va poder celebrar del 25 de setembre al 12 d’octubre. Després de veure’s obligada a posposar la programació prevista pel passat juny a causa de la pandèmia del coronavirus, la direcció del certamen va decidir apostar per una versió ampliada que permetés ajustar els actes a les mesures sanitàries decretades sense perdre de vista l’eix conductor escollit per l’edició d’enguany: la fotografia humanista.

La reputada fotògrafa Cristina García Rodero va ser l’encarregada de donar el tret de sortida al festival -que va voler reconèixer la gran trajectòria de la fotoperiodista de Puertollano, primera ciutadana de nacionalitat espanyola que va entrar a la prestigiosa agència internacional Magnum- en un acte al Teatre la Massa de Vilassar on va repassar una de les sèries més exposades i premiades de la seva carrera, les simbòliques fotografies de Rituales en Haití.

La primera jornada també va comptar amb la presència dels fotògrafs Juan Manuel Castro Prieto i Rafael Trapiello, els autors de les instantànies recollides a Solovki. Aquesta sèrie -que es va poder veure al certamen- radiografia la vida dels habitants de les illes de l’arxipèlag de Solovietski, un important destí turístic situat al bell mig del mar Blanc de Rússia i que va servir de laboratori per a la creació dels gulags fins al 1939.

Aquesta exposició va ser una de les mostres que es va poder veure a la fàbrica de Cal Garbat, escenari on es van presentar els treballs de la cinquantena de fotògrafs d’arreu del món que van participar en l’edició.