El veïnat va rebutjar l’atac al centre de menors tutelats. Foto: Àlex Recolons / ACN

El veïnat del Masnou ho ha deixat clar: al poble, ni violència de gènere ni racisme. El 8 de juliol, mig miler de persones es van manifestar al centre del municipi per denunciar l’atac al centre d’acollida de menors tutelats del municipi per part d’un grup organitzat. L’assalt al centre es va produir després que detinguessin un menor estranger no acompanyat (MENA) per intent d’agressió sexual a una noia del poble durant la nit de Sant Pere, la Festa Major de la localitat.

Els fets i les successives concentracions de protesta han sacsejat el poble durant el darrer mes. Però l’Ajuntament, partits polítics locals, entitats i col·lectius socials es van unir el 8 de juliol passat per condemnar tota agressió sexista, però també per subratllar que criminalitzar el col·lectiu de joves migrants no tutelats és una actitud “racista i xenòfoba”, en una manifestació que va acabar a la plaça Miquel Martí i Pol amb la lectura d’un manifest conjunt, com va recollir l’ACN.

En la concentració van participar també dos joves residents al centre d’acollida, els quals van donar les gràcies al veïnat per donar-los suport. Al manifest conjunt de les entitats municipals es va reclamar a les administracions que dotin de recursos els municipis acollidors de MENA per poder-los oferir una vida digna. A més, també van demanar mesures per evitar que fets com l’atac al centre es puguin tornar a produir. L’alcalde, Jaume Oliveras, va afirmar a l’ACN que aquesta protesta havia de servir per tornar a la calma i a la convivència.

RESPOSTA CONTUNDENT
L’endemà de l’assalt al centre de menors, l’alcalde es va reunir amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, qui va anunciar “màxima contundència” contra l’atac. Tant des de l’Ajuntament com des de la Generalitat es va assegurar que es prendrien mesures legals per delictes d’odi i discriminació, així com per delictes de lesions, ja que l’atac a l’alberg va deixar quatre menors i un agent dels Mossos ferits.

El Homrani, a més, va destacar que aquests aldarulls tenien una especificitat: la concentració va ser convocada per persones d’extrema dreta. El conseller va explicar que els manifestants (que es van concentrar el 4 de juliol passat en rebuig a l’intent d’agressió sexual de la nit de Sant Pere) van intentar entrar al centre de menors de forma organitzada. De fet, dies després el partit d’extrema dreta Vox va assegurar sentir-se “orgullós” que els militants de la seva formació a Catalunya participessin en l’assalt de l’equipament de menors.

El col·lectiu d’antics menors estrangers tutelats va criticar que els MENA estan “desprotegits” i que l’amenaça real als carrers no són aquests menors, sinó els “opuscles d’extrema dreta” que intenten agredir-los.

L’ORIGEN DEL CONFLICTE
Tot va començar amb la detenció el 30 de juny passat d’un menor tutelat, al qual es va acusar d’intentar agredir sexualment una noia del Masnou. El menor detingut va passar a disposició de la Fiscalia de Menors.

ºEl 3 de juliol passat es va convocar una primera concentració de rebuig a l’agressió. Però tot va esclatar a la segona manifestació, en la qual hi va haver enfrontaments entre persones contràries a la presència dels MENA i altres que defensaven l’acollida. Aquesta concentració va acabar amb l’atac al centre de menors tutelats.