La majoria de víctimes pateixen el maltractament en soledat. Foto: Arxiu

El maltractament a les persones grans és una de les formes de violència més oculta en la nostra societat. Tot i que en alguns casos es tracta directament de violència física, la majoria de persones de la tercera edat no pateixen abusos físics sinó psicològics. Així es desprèn d’un informe elaborat recentment per la Diputació de Barcelona per alertar d’aquest fenomen.

Amb aquest estudi, l’administració vol treure a la llum les agressions que pateixen les persones de la tercera edat del nostre entorn, un problema que sovint queda amagat per la dependència de les víctimes.

Segons l’estudi elaborat per la Diputació, gairebé un 70% de les víctimes que han detectat necessiten ajuda per realitzar activitats bàsiques de la vida diària.

DESPROTECCIÓ ABSOLUTA
La Diputació, que durant el 2017 va descobrir 323 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació de Barcelona, detalla que un terç de les víctimes tenen més de 80 anys i el 15% viuen soles. També hi ha un 36% dels casos en què la víctima té deteriorament cognitiu. Tots aquests elements augmenten la vulnerabilitat de les víctimes i en dificulten la possibilitat de denunciar les agressions.

El maltractament psicològic és el principal tipus de violència que pateixen les víctimes, amb més de la meitat dels casos. També hi ha abusos econòmics o situacions de negligència, és a dir, casos en què no s’atenen les necessitats bàsiques de la persona gran. La violència física està present en el 19% dels casos.

Les dones són les que més pateixen els maltractaments, ja que, segons l’informe, són entre un 80 i un 90% de les víctimes de violència a les persones grans.

Pel que fa als agressors, la majoria formen part de l’àmbit familiar més proper a la víctima. En un 36% dels casos, el maltractador és el fill i en un 12% es tracta de la filla.

Si la Diputació ha pogut detectar 323 casos de maltractaments durant el 2017, ha estat gràcies al Grup de treball format per 171 ajuntaments i 5 consells comarcals que lluiten per acabar amb aquesta xacra.

 

Protocol pioner al Masnou
per aturar els maltractaments

L’Ajuntament del Masnou ha decidit aturar qualsevol situació de maltractament cap a la gent gran que viu al municipi -sigui físic, psicològic o econòmic- i engegar un protocol que també permeti prevenir nous casos. Es tracta d’una mesura pionera que, precisament, el que busca és frenar aquestes agressions que pateixen les persones de la tercera edat.

Els experts alerten que un dels problemes principals és la manca de visibilització, ja que són les mateixes víctimes que opten per no denunciar. Per això, el Masnou ha creat l’Equip d’Atenció a la Gent Gran. A través del treball en xarxa i la coordinació, professionals dels Serveis Socials, de la Policia Local i de Salut s’encarregaran de compartir i difondre informació perquè els mateixos afectats siguin capaços de reconèixer el maltractament i denunciar-lo.

Un cop detectat el problema, el cas es derivarà als agents sanitaris, policials o judicials, segons les necessitats i la urgència, per tal de protegir les víctimes i decidir quina és la millor manera per intervenir-hi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram