Les casetes van ser declarades Bé Cultural d’Interès Local. Foto: Álex Suárez

El futur de l’Espigó de Garbí continua sense aclarir-se. Les històriques casetes de la platja de Vilassar segueixen amenaçades per la Llei de Costes, així com el Club Nàutic i el Restaurant Palomares.

A principis de maig la Generalitat va demanar que els clubs de vela de platja puguin disposar d’una superfície màxima de 700 metres quadrats, en lloc dels 300 que marca la llei. Però aquesta petició no empararia altres tipus d’instal·lacions, com l’Espigó de Garbí, que té una sentència ferma d’enderroc de les casetes que data de l’any 1999.

A l’estiu de l’any passat, el Ministeri per a la Transició Ecològica va comunicar a l’Ajuntament que es tiraria endavant amb l’enderroc i va donar una pròrroga de tres mesos per fer-ho. Aquesta pròrroga, però, ja hauria caducat, ja que han passat més de tres mesos.

Al ple de gener es va aprovar la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de les casetes i s’espera que al darrer ple del mandat es pugui fer el mateix amb les barques dels pescadors que ja han hagut de ser retirades de la sorra per la petició del Ministeri per a la Transició Ecològica.

El regidor d’Urbanisme, Àngel Font, explica a Línia Mar que si es presenta qualsevol mena de contenciós administratiu que obligui a fer l’enderroc, l’Ajuntament té l’alternativa de dir que estan declarades com a BCIL i pot demanar mesures cautelars per no haver de procedir a l’enderroc fins que no hi hagi sentència ferma.

L’objectiu és preparar les casetes com a espai cultural amb un projecte de poble. Des de l’Ajuntament consideren que el següent pas és la declaració de l’Espigó de Garbí com a Bé d’Interès Nacional, per assegurar el seu futur.