El festival internacional de fotografia analògica Revela-T s’ha consolidat a Vilassar de Dalt. Enguany s’ha celebrat la tercera edició, que ha comptat amb més de 100 exposicions d’autors de cinc continents. A Cal Garbat, al Parc de Can Rafart, al Museu o a la Sala de l’Estrella s’ha pogut veure material fotogràfic realitzat amb diferents tècniques analògiques, des de la cianotipia a la solarigafia, passant per la fotografia estenopeica o el Redscale, obra tant de fotògrafs consolidats com Estela de Castro o Joana Biarnés, així com de fotògrafs aficionats.

POL D’ATRACCIÓ
Tot i l’hegemonia de la fotografia digital des de l’inici del segle XXI, la fotografia analògica continua tenint adeptes, tal com s’ha vist a Vilassar de Dalt. Un dels objectius d’aquests adeptes és enganxar el gran públic a la pràctica de la fotografia analògica. “Les imatges digitals sempre surten bé. En canvi, el procés analògic és més treballat i es gaudeix més, ja que aprens a partir dels teus errors”, afirma el director de Revela-T, Pep Mínguez. El director es mostra satisfet amb l’afluència que el festival ha tingut en els diferents espais del poble. “Hem trobat un noi de Croàcia que ha vingut expressament per l’ocasió”, comenta satisfet Mínguez. Potser no de tan lluny, però són moltes les persones que s’han acostat a Vilassar de Dalt procedents de diferents punts de Catalunya o l’Estat espanyol. Queda clar, doncs, que el Revela-T exerceix de pol d’atracció.

Més enllà de les exposicions, les activitats complementàries també han exercit un efecte de crida. Al llarg de tot el cap de setmana s’han organitzat tallers, xerrades, trobades de fotògrafs, espectacles musicals, àpats populars i una fira comercial amb presència de col·lectius, associacions, fabricants i empreses del món de la fotografia analògica que s’han instal·lat al Parc de Can Rafart. Precisament, al parc hi havia una de les iniciatives que més interès va despertar: la trobada de minuters.

Potser aquest nom no resulta familiar d’inici, però s’identifica ràpidament amb una breu descripció. Els minuters són els fotògrafs que utilitzen la tècnica del col·lodió humit, o el que és el mateix, els que disparen les fotografies ocults darrere un mantell negre enganxat a una gran càmera, tal com es feia a les avingudes de pobles i ciutats a principis del segle XX. “Sóc un amant de la fotografia analògica, i després de provar moltes tècniques ara estic centrat en aquesta”, diu el Miquel Àngel, un dels minuters que ha decidit desplaçar-se fins a Vilassar de Dalt. “De moment només és una afició, però m’agradaria que amb el temps pogués ser una font d’ingressos”, afegeix. Mentrestant, el Miquel Àngel ja prepara la placa que servirà per immortalitzar la imatge d’una parella recolzada a un dels arbres del Parc de Can Rafart.

CARRERS PLENS DE FOTOS
El festival ha complert un dels objectius que els seus organitzadors s’havien marcat per l’edició d’enguany, com era convertir el Revela-T en un certamen participatiu en què s’involucrés el nombre més gran possible de veïns i veïnes. El millor exemple d’això són els 25 comerços de diferents carrers del poble que han acollit microexposicions fotogràfiques al seu aparador. Ha estat la millor manera d’aconseguir que Vilassar de Dalt hagi respirat fotografia analògica durant els tres dies en què s’ha celebrat el certamen.

La Maria Teresa és la responsable de la pastisseria que porta el seu nom al carrer Manuel Moreno, i es mostra molt satisfeta d’haver acollit l’exposició “Despulla” del fotògraf argentí Marcos Zanella. “És una bona manera de treballar per al poble, i si a més pot ajudar a potenciar el comerç, millor”, afirma. “Quan la gent s’acosta per veure les fotografies, moltes vegades acaben comprant alguna cosa”, afegeix.

La Maria Teresa ha dissenyat la decoració que acompanya les imatges, i relata amb il·lusió que familiars i amics li han deixat el barret o la maleta que els visitants poden veure al costat de les fotografies. Mentre ho explica, arriba una noia, compra un croissant i pregunta on és l’exposició més propera. Ràpidament, la Maria Teresa li indica on és la Nova Immaculada, gairebé acompanyant-la fins a la porta, i es prepara per atendre el pròxim client.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram