Els maltractaments a la gent gran han augmentat. Foto: Arxiu

Recorden quan corria per casa amb uns bolquers que feien que a cada pas hagués de lluitar per no caure de cul a terra; quan li feien moixaines mentre se li aclucaven els ulls o la il·lusió amb la qual els esperava a la porta de l’escola i els demanava l’entrepà. Ho recorden tot. Per això, i per un amor incondicional, molts cops la gent gran no denuncia el seu maltractador, que acostuma a ser el seu fill o algun familiar proper, com explica el director d’Amics de la Gent Gran, Albert Quiles, a aquesta publicació.

Segons les dades que publicava recentment la Diputació de Barcelona, la violència contra la gent gran ha augmentat durant el confinament. Des de la segona quinzena del mes de febrer fins a l’inici del confinament es van registrar 52 casos d’abusos, mentre que des de l’inici del confinament fins al 9 d’abril aquesta xifra es va doblar, amb un total de 112 casos. A més, l’informe de la Diputació mostra que el perfil de persona gran maltractada és en un 80% de les situacions una dona d’entre 80 i 84 anys, sense deteriorament cognitiu i que necessita ajuda amb les activitats bàsiques de la vida diària. “El perfil de la persona presumptament maltractadora és moltes vegades el fill de la víctima i les tipologies més freqüents d’agressions són psicològiques, de negligència i econòmiques”, confirma l’estudi.

Les xifres parlen per si soles. L’any 2019 la Diputació va detectar 392 casos de persones en situació de maltractament –en un estudi de 42 municipis–. 298 eren dones (76%) i 94 homes (23,97%). “Que arribin a denunciar és quasi impossible perquè es troben dins d’un cercle familiar”, apunta Quiles. Amics de la Gent acompanya uns 2.600 avis de 13 comarques catalanes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram