Uns 200 veïns van participar en la concentració per evitar el desallotjament el 5 de maig. Foto: Línia Mar

La tranquil·litat i Can Sanpere fa temps que han renyit. L’assemblea del centre social autogestionat que desenvolupa la seva activitat a l’antiga fàbrica de Premià de Mar des de fa 4 anys ha rebut un nou avís de desallotjament, aquest cop amb data oberta. Això vol dir que la comitiva judicial i els Mossos d’Esquadra poden fer-lo efectiu quan ho considerin oportú, sense necessitat d’avisar a partir del 27 de maig.

Lògicament, aquesta situació dificulta preparar amb previsió alguna convocatòria per intentar frenar el desallotjament dels terrenys propietat de Núñez y Navarro. El portaveu de l’assemblea, Xavi Álvarez, però, deixa clar que exploraran totes les vies possibles. “És clar que resistirem”, assegura.

MOBILITZACIÓ CLAU
El nou escenari arriba després que el 5 de maig l’assemblea i els veïns fessin una demostració de força, evitant amb una concentració a les portes del recinte un desallotjament previst per a aquell dia. A les vuit del matí un centenar de persones ja s’agrupaven a les portes del recinte, mentre que altres eren a dins preparats per oposar resistència a l’avís judicial. Finalment no va ser necessari.

A mesura que s’apropava l’hora prevista pel desallotjament -tres quarts de deu del matí- el nombre de persones que van respondre a la convocatòria de l’assemblea de Can Sanpere anava augmentant i en alguns moments fins a 200 veïns es van aplegar al carrer de Sant Cristòfol. Xiulets, botzines i un megàfon van donar soroll i vitalitat a una protesta que, a banda de veïns i representants de les diverses iniciatives que es duen a terme al centre social autogestionat, també va comptar amb la presència de diversos regidors de la Crida i la Coalició d’Esquerres, la senadora d’En Comú podem, Maria Freixanet, o els diputats de la CUP, Carles Riera i Gabriela Serra.

Aquell mateix dia l’assemblea rebia una notificació, a través del seu advocat, segons la qual Núñez y Navarro s’avindria a negociar amb els ocupants de l’antiga fàbrica. Ara, amb la nova ordre de desallotjament sobre la taula, Álvarez considera que aquest gest va ser una “maniobra” de la constructora. “Ara diuen que no tenen res a parlar amb nosaltres”, assegura el portaveu del centre autogestionat. “És una situació complicada, analitzarem què podem fer”, afegeix.

EL POUM HAURÀ D’ESPERAR
En paral·lel al possible desallotjament, Premià de Mar també està pendent de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que ha de definir els usos dels terrenys de Can Sanpere. L’assemblea sempre ha reivindicat que aquests usos han d’estar destinats a equipaments públics, zona verda i el manteniment del centre social autogestionat, mentre que l’Ajuntament insisteix a reservar el 9% de la parcel·la a una promoció d’habitatges. El motiu, segons el govern de Miquel Buch, és obtenir finançament per expropiar o comprar l’antiga fàbrica a Núñez. Sigui com sigui, estava previst votar la modificació del POUM al Ple del 17 de maig, però finalment es va ajornada i està previst votar-la en la sessió del juny.

Mentrestant, Buch avisa que el futur de Can Sanpere transcendeix aquest mandat. “Si s’inclou l’edifici o no, ho decidirà el pròxim govern”, assegura, al mateix temps que no descarta fer una nova oferta de compra abans de tirar endavant l’expropiació, seguint el mandat expressat pels veïns en la consulta popular del 2014. “Puc reconèixer un cert retard des d’aleshores, però els nostres serveis tècnics el justifiquen. Veure el partit des de la grada o jugar-lo és diferent”, diu l’alcalde.

L’únic segur, doncs, és l’avís de desallotjament i la voluntat de l’assemblea d’evitar-lo.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram