Concentració convocada pel Sindicat de Llogaters a les portes del Parlament el passat 9 de setembre. Foto: Marta Casado

La decisió de l’Ajuntament de Premià de Mar d’exigir un contracte de lloguer o un títol de la propietat a les persones que vulguin empadronar-se al municipi podria anar contra la normativa estatal. El Síndic de Greuges ha avisat al consistori encapçalat per Miquel Àngel Méndez que la Llei no obliga els veïns a acreditar amb documentació que resideixen de manera legal en un habitatge i que el govern local té “altres vies” per comprovar que viuen a la població.

“El títol possessori no és un requisit per a la inscripció en el padró, sinó només la via ordinària per acreditar la residència, que també pot ser comprovada per altres vies”, argumenta el Síndic, que recomana a l’Ajuntament que “ampliï” la informació relativa al tràmit d’alta en el padró per incloure-hi aquesta “via extraordinària” de comprovació perquè es puguin empadronar persones que no disposen d’aquesta documentació sobre l’habitatge o que viuen al carrer.

Segons defensa el Síndic, el padró “no es pot veure distorsionat per les qüestions de naturalesa juridicoprivada que puguin haver-hi sobre la titularitat de l’habitatge” i el consistori no pot prendre decisions que impliquin utilitzar aquest registre administratiu per a “finalitats diferents”. En aquest sentit, l’ens també apunta que posar traves a l’empadronament com aquestes poden comportar problemes a les persones afectades en cas d’una emergència econòmica o social com l’actual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram