Rubio va ser escollit millor jugador del campionat. Foto: FIBA

Ricky Rubio va tocar el cel el passat dia 15 a Pequín. Amb 28 anys, el base del Masnou està en la plenitud de la seva carrera i va ser un dels líders (sobre el parquet) de la selecció espanyola de bàsquet que va guanyar el segon Mundial de la seva història. El nou base dels Suns de Phoenix, a més, va ser escollit millor jugador de la competició i, consegüentment, va entrar al cinc ideal del torneig juntament amb el seu company Marc Gasol, el serbi Bogdan Bogdanovic, l’argentí Luis Scola i el francès Evan Fournier.

Clau en els esquemes del seleccionador espanyol Sergio Scariolo, la presència de Rubio sobre la pista no va baixar dels 22 minuts en cap dels partits (sent la semifinal contra Austràlia l’enfrontament en el qual el base va acumular més minuts, amb un total de 38). El masnoví va acabar el campionat amb una mitjana de 16,4 punts, 6 assistències i 4,6 rebots per partit.

Després d’haver aconseguit aquest títol, la fita més important de la seva carrera amb el combinat espanyol, el base podrà gaudir d’un breu període de descans abans d’incorporar-se a la disciplina del seu nou equip, que començarà la temporada de l’NBA el 8 d’octubre contra un dels conjunts en els quals també va jugar en la millor lliga del món, els Minnesota Timberwolves.

TRANSCENDINT L’ESPORT
Des de fa uns anys, però, a Ricky Rubio se l’ha de considerar molt més que un jugador de bàsquet. I és que després de perdre la seva mare, que l’any 2016 no va poder superar un càncer de pulmó, el jugador va voler impulsar iniciatives per “ajudar els altres”, com li va prometre a la seva mare. Aquesta voluntat va cristal·litzar l’any passat, amb la creació de la seva fundació, que té com a raó de ser “la lluita, la sensibilització i la prevenció del càncer de pulmó”. La realitat, però, és que l’entitat ha anat molt més enllà del seu propòsit inicial.

D’aquesta manera, la Ricky Rubio Foundation col·labora freqüentment amb altres associacions, com els Special Olympics (el jugador és un dels seus ambaixadors internacionals des de l’any passat), la Fundació Dexeus o la Marató de TV3 i impulsa projectes com el Community Team, que fa servir la capacitat pedagògica del bàsquet per ajudar nens i nenes que estan en risc d’exclusió social en moltes localitats de les demarcacions de Barcelona i Girona.

En plena maduresa, personal i professional, pocs dies després de coronar-se campió del món es va conèixer que el del Masnou i la seva parella estan esperant el seu primer fill, que ha de néixer a principis del 2020.