
Entrada de l’antiga fàbrica, ara guanyada pel veïnat. Foto: Albert Segura/ACN
Un any després que l’Ajuntament de Premià de Mar anunciés l’expropiació de Can Sanpere, la transformació d’aquest històric espai encara genera interrogants.
Recentment, la Diputació ha concedit una subvenció extraordinària de 200.000 euros per accelerar-ne l’enderroc, un pas clau per convertir l’antiga fàbrica en equipaments públics. Malgrat això, des de la plataforma Can Sanpere denuncien falta de comunicació amb el consistori, i avisen que el procés va amb retard.
Manca de comunicació
Amb la celebrada expropiació de Can Sanpere es van posar en marxa dos grups de treball: un per fer el seguiment de l’enderroc i un altre per definir, a través d’un procés participatiu, els usos futurs de l’espai.
Tanmateix, aquests grups, expliquen des de Can Sanpere, no han estat constants. “Al principi hi havia reunions, però l’abril passat van quedar aturats. Hem estat mesos reclamant la seva reactivació i, mentrestant, ens anàvem assabentant de les novetats per la premsa”, explica a Línia Mar Brenda Bär, portaveu de la plataforma. No ha estat fins a aquest febrer que s’han reprès, i s’espera que aquest mes de març se celebri una nova trobada.
Reclamen terminis clars
L’incompliment dels terminis és, precisament, una de les principals preocupacions de Can Sanpere. Fins ara, avisen, les primeres previsions van amb retard. “L’any passat ens van dir que potser podríem accedir a espais externs cap al juny o juliol, però no va ser possible. Tampoc s’han complert els terminis de l’enderroc”, alerta Bär. La manca d’un calendari precís, diuen, dificulta la participació ciutadana. Tot i les dificultats, Can Sanpere vol mantenir-se a prop de les decisions i insisteix que qualsevol pas ha de comptar amb la veu de la ciutadania.
L’Ajuntament, al seu torn, ha reconegut que la transformació de l’espai dependrà de subvencions, ja que no té prou recursos propis per assumir grans inversions.
Reduir temps i impacte
El procés de desconstrucció de Can Sanpere és un altre dels punts de debat. Des del col·lectiu han fet aportacions sobre com hauria de ser. Una de les seves propostes ha estat recuperar materials de la fàbrica, com maons o bigues, per reutilitzar-los en futures construccions. “Més enllà dels elements protegits, com les columnes i façanes catalogades, creiem que es poden recuperar materials de l’edifici per reduir la petjada ambiental del projecte”, destaquen des de Can Sanpere. Malgrat reconèixer la feina que ha fet l’Ajuntament, l’associació assegura que encara no ha rebut el projecte d’enderroc. “Ens ha arribat que l’Ajuntament ja té el projecte, però no ens l’han ensenyat. L’arquitecte, però, ens ha dit que encara no és definitiu”, comenta.
Per escurçar l’espera, Can Sanpere ha proposat fer jornades de feina per reduir els terminis. Bär diu que, un cop finalitzada l’obra estructural, podrien tornar a utilitzar espais exteriors de la fàbrica. L’alcalde, Rafa Navarro, va deixar clar a Premià Mèdia que qui decidirà com fer la rehabilitació seran els tècnics municipals.
La incògnita de l’habitatge
Una de les parts polèmiques d’aquest serial té a veure amb la construcció de pisos. Sobre aquesta possibilitat, Can Sanpere defensa que, si finalment es duen a terme, siguin de protecció oficial o cooperatius per evitar l’especulació. “Sempre hem reivindicat que Can Sanpere sigui 100% públic. Però si s’han de fer pisos, que ajudin a resoldre el problema de l’habitatge a Premià, on gairebé no hi ha parc públic de lloguer”, proposa la portaveu.
Sigui com sigui, Bär assegura que els genera “dubtes” que es comencin els treballs per la part que podria destinar-se a habitatges i no pel pati o el parc.
Per definir totes les qüestions anteriors, l’alcalde anuncia que ja s’ha encarregat un avantprojecte que servirà “de punt de partida” d’un procés de participació ciutadana. “Ajudarà a saber quina transformació volem, què conservem, i com gestionar la possible construcció d’habitatge social”, sosté Navarro, que afegeix que estarà llest enguany.
Un projecte que no s’atura
Un dels grans objectius de Can Sanpere és consolidar un projecte de gestió comunitària en la part de l’espai que és Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). “Aquest espai hauria de continuar amb l’esperit participatiu de Can Sanpere. No volem que sigui només per a nosaltres, sinó un espai obert al poble”, defensa Bär.
Malgrat l’exili forçat de la fàbrica mentre no es completi el projecte, el col·lectiu Can Sanpere no s’atura. En l’últim any, ha impulsat nous projectes comunitaris i ha consolidat activitats ja existents. A més, ha fet un pas important, que és la formalització del col·lectiu com a entitat.
Actualment, Bär remarca que estan en una etapa de sumar socis i teixir aliances amb altres entitats. En aquest temps fora de la fàbrica, diu, han arribat a més de 500 socis. De fet, expliquen que en col·laboració amb l’Ajuntament faran sessions amb associacions per explicar la gestió comunitària.
Tot plegat, en un moment en què Can Sanpere compleix 12 anys de projecte. El col·lectiu ho celebrarà el dia 6 d’abril amb una jornada d’activitats.