El Maresme és la comarca metropolitana que més ha crescut en construcció de nous pisos el 2024. Foto: Gemma Sánchez/ACN
La compravenda d’habitatges al Maresme guanya terreny al mercat del lloguer. Aquesta és la realitat que mostren les últimes dades publicades per l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal. Durant el quart trimestre del 2024 les operacions de compravenda immobiliària es van incrementar en un 13%, continuant una tendència a l’alça que s’ha registrat durant els últims mesos. En comparació amb l’any anterior, el creixement va ser d’un 40,64%.
En paral·lel, els lloguers continuen pujant, arribant a un preu mitjà de 873,36 euros a finals de l’any passat, 44,23 més que el mateix trimestre de l’any anterior. Per municipis, destaquen Sant Vicenç de Montalt i Alella com les poblacions amb els preus de lloguer més elevats, amb quotes que oscil·len entre els 1.500 i 1.700 euros. Al Maresme, a més, es van formalitzar 1.516 contractes de lloguer en el darrer trimestre del 2024.
Un país que vol comprar
Però, més enllà de les dades, a Línia Mar hem parlat amb l’Eulàlia Majó, de l’agència immobiliària Finques Tur, ubicada a Premià de Mar, per analitzar com afecten aquestes xifres a la comarca i com respira el mercat immobiliari. Amb més de 30 anys d’experiència, la gerent de la immobiliària premianenca explica com està evolucionant el mercat immobiliari al Maresme en els darrers anys.
La compravenda, expressa, ha guanyat força perquè, assegura, “cada vegada hi ha menys oferta de lloguer”. Tot i això, aclareix que aquesta mancança està present en els dos mercats i que, a grans trets, “aquest és un país al qual li agrada comprar”. Per tant, diu, la compravenda sempre es prioritza per sobre del lloguer. “A partir dels anys 80, la mentalitat de la gent va canviar, i cada cop més es veu el lloguer com llençar els diners”, comenta.
Inseguretat del propietari
Segons Majó, el principal motiu de la caiguda de l’oferta de lloguer a la comarca -i arreu- és el que considera “manca de seguretat jurídica” que pateixen els propietaris. Davant les dificultats per gestionar lloguers i les limitacions que imposa la legislació, argumenta, el client que abans llogava el seu pis ara prefereix vendre’l.
“El mercat de lloguer s’està reduint perquè la legislació demonitza el propietari, que es troba molt desemparat”, etziba. Eulàlia assegura que, especialment, s’està perdent aquell petit propietari que disposa d’un pis que va comprar com a inversió o que té com a herència. “Estem perdent el petit propietari perquè ha tingut males experiències. Quan una persona s’està dos anys per recuperar un pis, no li paguen i a sobre li deixen destrossat, ja no vol tornar a llogar. D’aquests, n’hem tingut molts casos”, afirma Majó.
“Quan trigues dos anys a recuperar el pis i te’l destrossen, no vols tornar a llogar”
Aquesta tendència ha estat acompanyada, tanmateix, per un creixement de la demanda de lloguer, ja que moltes persones no poden afrontar la compra d’un pis per molt que volguessin. Aquests, apunta la gerent de Finques Tur, es troben amb un “enduriment” de les condicions que demanen els propietaris a l’hora de llogar-los un pis, ja que volen assegurar al màxim que compliran amb el pagament i que no faran malbé l’immoble. D’altra banda, Majó recorda que els bancs estan baixant els interessos i facilitant més crèdits, cosa que ha afavorit l’augment de les compravendes.
Líders en obra nova
Un fenomen que està passant també al Maresme és l’augment de l’obra nova. De fet, segons les dades de l’Associació de Promotors de Catalunya, el Maresme ha estat la comarca metropolitana amb el creixement més destacat en termes de nova construcció, amb un augment del 27%. En total, es van iniciar 2.553 habitatges durant el 2024, una xifra que supera els 909 de l’any anterior. Tot i aquest creixement positiu, Majó recorda que, pràcticament des del 2008, la construcció ha estat molt parada i que aquests pisos que s’estan fent ara no suposaran un augment significatiu per al mercat fins d’aquí a un temps.
Aquesta dinamització de l’obra nova s’alinea amb la tendència de molts altres municipis del Maresme, que veuen la construcció com una solució per pal·liar la manca de pisos disponibles i la dificultat d’accés a l’habitatge.