Un avió enlairant-se de l’aeroport del Prat. Foto: Àlex Recolons / ACN

Preservem Castelldefels, la plataforma Prou Soroll, APACANA i l’Associació de Veïns de Gavà Mar han firmat un manifest conjunt per respondre a les diferents veus que, des de fa uns mesos, parlen obertament d’ampliar l’aeroport del Prat i canviar el funcionament actual de les pistes.

En el document, les entitats s’oposen “a tota forma de creixement de l’aeroport que es realitzi alterant l’actual configuració de pistes”. La qüestió és que molts experts asseguren que si es deixés l’ús de pistes segregades, que ja està al límit, i es passés a operar amb pistes en paral·lel, augmentant el trànsit i el soroll per sobre de la ciutat, el trànsit d’avions podria créixer exponencialment.

En el manifest, les entitats que el firmen recorden que l’actual sistema de pistes es va acordar després d’unes “complexes negociacions” i d’estudis que es van fer gràcies a les “mobilitzacions veïnals” que aquestes plataformes van liderar entre el 2004 i el 2006.

Les entitats reclamen transparència i unitat d’acció als ajuntaments i poder participar en l’elaboració del futur Pla Director que s’està fent actualment. També demanen a la resta d’agents polítics i socials que apostin “per un creixement sostenible” de l’aeroport, i que renunciïn a “un augment indiscriminat” del trànsit aeri, més tenint en compte l’advertència de la Unió Europea sobre contaminació de l’aire.

Qui també s’ha sumat a aquestes queixes és DEPANA, que demana una nova avaluació d’impacte ambiental davant les diverses propostes d’ampliació que s’han anunciat recentment.